Brazilski Vrhovni sud zaplijenio oko tri miliona dolara s računa Starlinka i Iksa

Brazilski Vrhovni sud zaplijenio oko tri miliona dolara s računa Starlinka i Iksa

Sudija brazilskog Vrhovnog suda u petak je zaplijenio oko tri miliona dolara zamrznutih sredstava društvene mreže Iks i satelitskog provajdera internet usluga Starlink, obje kompanije povezane s tehnološkim milijarderom Ilonom Maskom, na ime novčanih kazni izrečenih platformi Iks.

Pošto su prebačena sredstva u iznosu od 3,3 miliona dolara koliko je Iks dugovao Brazilu, sudija Vrhovnog suda Aleksandre de Moraes odlučio je da ukine blokade bankovnih računa kompanija Starlink i Iks.

Sudija je prethodno naredio blokiranje pristupa mreži Iks u Brazilu, šestom po veličini tržištu te platforme, pošto Iks nije ispunio naredbe o blokiranju nekih naloga optuženih za širenje „lažnih vijesti“ i poruka mržnje za koje je sudija rekao da predstavljaju prijetnju demokratiji.

Mask, koji posjeduje Iks i 40 odsto Starlinkove matične kompanije Spejseks (SpaceX), osporio je te naredbe, nazivajući ih „cenzurom“.

Iks takođe nije imenovao lokalnog pravnog zastupnika kako to zahtijeva brazilski zakon i ignorisao je rok za poštovanje sudskih naloga, što je navelo Moraesa da naredi zamrzavanje Starlinkovih računa u zemlji kako bi se odatle namirile kazne koje duguje Iks.

Pravni analitičari su doveli u pitanje njegovu prethodnu odluku da zamrzne Starlinkov bankovni račun kako bi naplatio kazne Iksa s obzirom na to da dvije kompanije nisu međusobno direktno povezane.

Prema Vrhovnom sudu, Moraes nije povukao svoju odluku o blokiranju pristupa Iksu u Brazilu jer je rekao da pitanje oko nedostatka pravnog zastupanja nije riješeno, dok uklanjanje sadržaja koje je naredio sudija nije ispunjeno.

Vrhovni sud Brazila naveo je u petak u saopštenju da je de Moraes presudio da prebaci više od 7,2 miliona brazilskih reala (1,3 miliona dolara) s bankovnog računa Iksa i skoro 11 miliona brazilskih reala (dva miliona dolara) sa računa Starlinka.

De Moraes je odluku doneo u sredu, saopštio je brazilski Vrhovni sud.