„Antivari“ i NVO „Maslinijada“: Očuvati hiljadugodišnji maslinjak u centru Bara

„Antivari“ i NVO „Maslinijada“: Očuvati hiljadugodišnji maslinjak u centru Bara

Već duže vrijeme se u javnosti govori o tome da će realizacijom detaljnog urbanističkog plana Topolica 3, biti ugrožen hiljadugodišnji maslinjak u strogom centru Bara, pa imajući to u vidu apelujemo na donosioce odluka i nadležne da preispitaju postojeća urbanistička rješenja i spriječe devastaciju i uklanjanje ovog svojevrsnog spomenika prirode.

To su poručili barski maslinari iz maslinarskog udruženja „Antivari“ i NVO „Maslinijada“. Dodali su da u potpunosti podržavaju inicijativu ranijeg predsjednika Opštine Bar, Čeda Ratkovića, i drugih uglednih javnih djelatnika za očuvanje tog prirodnog i kulturnog dobra.

„Upoznati smo i sa mišljenjem tima stručnjaka iz Savjeta za praćenje i analizu planske dokumentacije Bara koji su nedvosmisileno ukazali da se radi o „potencijalnim spomenicima prirode“, te da treba pokrenuti donošenje skupštinske odluke o zaštiti ovih stabala. Smatramo poraznim činjenicu da, prilikom sprovedenih procedura u donošenju ovog planskog dokumneta nadležno Ministarstvo ekologije, urbanizma i prostornog planiranja nije uvažilo ovo mišljenje relevantnih i kompetentnih stručnjaka“, poručili su.

Smatraju poraznim to što nadležni u Vladi i na mjestima odlučivanja, nisu uvažili činjenicu da je hiljadugodišnji maslinjak značajniji, kao kulturno, javno i prirodno dobro od svakog urbanističkog zdanja i od interesa bilo kojeg investitora.

„Zato upućujemo ovaj javni apel donosiocima odluka da prepispitaju ovo urbanističko rješenje, i kada da je riječ o Ministarstvu ili lokalnoj samoupravi, da svako iz svoje nadležnosti učini da se milenijumski maslinjak u centru Bara sačuva. Podsjećamo na poraznu činjenicu da je pod navalom tzv. urbanizacije bespovratno i potpuno uništeno na hiljade maslina neprocjenjive starosti, vrijednosti i značaja, kako u strogom centru današnjeg Bara, tako i na njegovim obodima, u Starom Baru, Sustašu, Kurilu, Zaljevu, Dobroj Vodi i drugim mjestima“, kazali su barski maslinari.

Podsjetili su i na uništavanje oglednog dobra stogodišnjeg maslinjaka, u centru Bara, prije dvadesetak godina, kada je lokalna uprava uprkos apelima maslinara i drugih javnih ličnosti, ustuknula pred interesima građevinara i dozvolila njegovo uništavanje.

Pokušaj navodnog izmještanja tog maslinjaka, kako su naveli, bio je samo u cilju zamajavanja javnosti i da se opravda povlađivanje interesima beskrpuloznih investitora. Oni smatraju da je sada krajnje vrijeme da se preispitaju takvi poslovi, da se utvrdi i eventualna odgovornost nadležnih za takvo naslije nad prirodnim i kulturnim dobrima.

„Ujedno, mislimo da je krajnje vrijeme da država i njene institucije kontrolišu i sankcionišu uništavanje ili devastaciju bilo kojeg starog maslinjaka. Podsjećamo i na poraznu činjenicu da je i biološki opstanak Stare masline na Mirovici doveden u pitanje neprikadnim odnosom i nestručnošću nadležnih“, naglasili su.

Kada je u pitanju aktuelni hiljadugodišnji maslinjak u okviru DUP-a Topolica III, njihov apel upućen je nadležnima u Ministarstvu prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, Ministarstvu poljoprivrede i Opštini Bar. Zahtijevaju da svako iz svoje zakonske nadležnosti hitno reaguje i preispita aktuelni planski dokument, te pokretanjem određenih procedura ne dozvoli ugrožavanje, devastaciju ili pokušaj izmještanja, ovog spomenika prirode i kuture odnosdo milenijumskog maslinjaka neprocjenjive vrijednosti.

„Vjerujemo da se može naći način da se postojeća parcela otkupi i zaštiti, a da se soliteri i druge betonske i čelične konstrukcije, posade na drugom mjestu. Maslinjak zasađen prije hiljadu i više godina, zaslužuje da bude sačuvan i da služi u poljoprivredne, turističke i kulturne svrhe , kao svojevrstan spmenik prirode koji je izuzetno kulturno dobro, a može biti i prvorazredna turstička atrakcija Bara, grada koji nema ništa starije i ljepše da pokaže u svom urbanom centru“, zaključili su predstavnici Udružena maslinara „Antivari Bar“ i NVO „Maslinijada“ iz Starog Bara.