Borovinić Bojović: Brinući o starijima, brinemo i o sopstvenoj budućnosti

Borovinić Bojović: Brinući o starijima, brinemo i o sopstvenoj budućnosti

U Skupštini Glavnog grada danas je, u saradnji sa JU Domom starih, održana panel diskusija pod nazivom „Podgorica – po mjeri starijih“, a događaj je otvorila predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović.

Ona je na samom početku istakla važnost ovakvih inicijativa za dalji razvoj i unapređenje socijalnih usluga za starije osobe u Podgorici.

,,Moram naglasiti da angažman u ovom pravcu nije samo rezultat društvene odgovornosti koju osjećamo kao pojedinci, već on uvijek ima i element ličnog, budući da svako od nas želi da doživi starost i da i u tom, odmaklom dobu nađe načina i uslova da uživa u ljepoti života“, kazala je Borovinić Bojović, dodajući da brinući o njima, mi brinemo i o sopstvenoj budućnosti.

Borovinić Bojović takođe je ukazala na značaj kvalitetne zdravstvene zaštite za stariju populaciju:

„Kao doktor medicine, na prvom mjestu bih istakla značaj koji za stariju generaciju ima kvalitetna zdravstvena zaštita. Glavni grad je uvijek tu da u saradnji sa državom doprinese razvoju novih ili poboljšanju postojećih zdravstveno-socijalnih servisa, kao i izgradnji novih zdravstvenih ustanova koji će omogućiti kvalitetnije medicinsko zbrinjavanje starijih“, rekla je Borovinić Bojović.

Diskusija je imala za cilj da pokrene dijalog o potrebama za daljim unapređenjem sistema socijalne zaštite starijih na lokalnom nivou.

Panel je pružio priliku da se promoviše Strategija o deinstitucionalizaciji, kao i da se predstave postojeće usluge za starije osobe na nacionalnom i lokalnom nivou.

Usluge uključuju različite oblike podrške i pomoći, koje su ključne za unapređenje kvaliteta života starijih građana.

Diskusija je obuhvatila i teme poput zastupljenosti starijih u medijima, njihovog učešća na kulturnim dešavanjima, kao i pristupa humanitarnoj pomoći.

U okviru događaja, prikazan je i kratki video prilog o uslugama i životu u JU Dom Starih u Podgorici, koji je pripremila Gradska TV.

Na panelu su govorili: Naida Nišić, ministarka rada, zapošljavanja i socijalnog dijaloga, Amela Orahovac, predstavnica Ministarstva socijalnog staranja, brige o porodici i demografije, Milena Dujović Ðogo, ispred Sekretarijata za socijalno staranje Glavnog grada, i Jelena Šofranac, direktorka JU Dom starih Podgorica, a aktivno učešće su uzeli i predstavnici Centra za stručno obrazovanje, kao i Crvenog krsta Podgorica.

Ministarka rada, zapošljavanja i socijalnog dijaloga Naida Nišić je u svom obraćanju istakla važnost starijih sugrađana, naglasivši da su oni ne samo čuvari prošlosti, već i ključni nosioci kolektivnog iskustva i mudrosti koja može voditi društvo ka boljoj budućnosti. Pored toga, osvrnula se na njihov neprocjenjiv doprinos zajednici, rekavši: ,,Njihova životna iskustva, stečena kroz decenije rada i odricanja, neprocjenjiva su za naš napredak.”

Nakon panel diskusije, svi prisutni su imali priliku da pogledaju izložbu rukotvorina korisnika JU Dom starih, koja je postavljena u holu Skupštine Glavnog grada.

Ovaj događaj predstavlja važan korak ka daljem unapređenju socijalne zaštite starijih osoba i njihovoj većoj integraciji u društvo.