Nova rutina nakon polaska u školu: Kako da se dijete lakše navikne na promjene?

Nova rutina nakon polaska u školu: Kako da se dijete lakše navikne na promjene?

Dječji psiholog savjetuje kako da se dijete lakše navikne na promjene u dnevnoj rutini, naročito na spavanje, nakon polaska u školu.

Djeca na ljetnjem raspustu obično drastično mijenjaju svoju rutinu, a to najčešće znači i da kasnije ustaju i ležu u krevet nego kada idu u školu. Prve nedjelje septembra zato su obično pomalo teške za mališane, jer je potrebno neko vrijeme da se vrate „na staro“ i naviknu na novi raspored spavanja, a dječji psiholog Irina Taranova ističe da je važno da im roditelji u tome pomognu.

Ona je istakla da to podrazumijeva da djeca počnu ranije da ležu u krevet, ali i da manje vremena provode uz ekrane.

Taranova kaže da za djecu ubrzo postaje stres ta promjena koja podrazumijeva „odustajanje“ od ekrana i učenje. Naravno, najbolje je započeti pripremu na sve ove promjene pre škole, ali svakako ove korake možete da preduzmijete i nakon što dete krene u školu, kako bi se lakše naviklo na nove okolnosti.

Kada je riječ o tinejdžerima, Taranova smatra da su djeca tada dovoljno velika da sama brinu o vremenu kada ležu i ustaju, te da je to važno da bi razvili osjećaj odgovornosti, prenosi deti.mail.ru.

„Najvažnija preporuka je da roditelji budu spremni za proces adaptacije kod djece, koji je praćen nezadovoljstvom, čestim promjenama raspoloženja i protestima mališana“, upozorava psiholog.

Dok se djeca navikavaju na promjene u svojoj dnevnoj rutini, roditelji treba da im pruže podršku, a nije zgoreg ni da razgovaraju o tome da li im nekako mogu pomoći da se brže adaptiraju. Taranova kaže da će većina djece reći nešto poput toga da traže da ih roditelji ujutru bude ili da im privremeno smanje neke kućne obaveze.

„U ovom slučaju je važno da slušate dijete i osluškujete njegove potrebe“, zaključuje psiholog.