Institut za medije: Raonićev reizbor rezultat političkih pogodbi, Savjet otrgnut od javnosti

Institut za medije: Raonićev reizbor rezultat političkih pogodbi, Savjet otrgnut od javnosti

Način reizbora generalnog direktora Radio televizije Crne Gore (RTCG) Borisa Raonića u potpunosti je ogolio prirodu aktuelnog Savjeta te medijske kuće i potvrdio sumnje da je ovakav ishod rezultat političkih pogodbi, a ne istinske volje da najvažnija medijska kuća u državi doprinese izgradnji povjerenja u instiutucije sistema i vladavinu prava, saopšteno je iz Instituta za medije.

„Jednoglasjem prisutnih članova Savjeta, sa časnim izuzetkom potpredsjednice Savjeta, Marijane Camović Veličković, dajući Raoniću treći mandat, bez obzira na ranije presude sudova o nezakonitom izboru na dužnost generalnog direktora, Savjet je uvrijedio sve dobronamjerne građane I građanke koji izdvajaju oko 20 miliona eura za rad Javnog servisa“, navodi se u saopštenju.

Iz Instituta za medije su kazali da je nepoštovanjem odluka sudova i reizborom Raonića na koga se te odluke odnose, „ignorisanjem opravdanog revolta javnosti u odnosu na aktuelno rukovodstvo i način rukovođenja najvažnijom medijskom kućom u državi“, Savjet potpuno otrgnut od javnosti „kojoj treba da služi i stavio se na raspolaganje određenim političkim centrima moći, što je loše po budućnost te medijske kuće i slobodu medija u Crnoj Gori“.

„Predstavom za javnost, u kojoj protivkandidati nijesu imali šansu, građani su, na žalost, svjedočili nemoći institucija sistema. Takva praksa ih udaljava od težnje I potrebe za uspostavljanjem pravednijeg sistema zasnovanog na jednakim šansama, meritokratiji i poštovanju zakona, a ne na moći i kontroli“, zaključuje se u saopštenju.