Kina upozorila SAD da prekine vojnu saradnju s Tajvanom

Kina upozorila SAD da prekine vojnu saradnju s Tajvanom

Visoki zvaničnik kineske vojske Džang Jusja rekao je u četvrtak američkom savjetniku za nacionalnu bezbjednost Džejku Salivenu da Vašington mora da zaustavi „vojnu saradnju“ s ostrvom Tajvan, saopštilo je kinesko Ministarstvo odbrane.

Saliven sastao se u četvrtak s Džangom dok dvije zemlje jačaju komunikaciju u nastojanju da spriječe da razlike oko Južnog kineskog mora i Tajvana prerastu u sukob.

„Kina zahtijeva da SAD zaustave vojnu saradnju s Tajvanom, prestanu da naoružavaju Tajvan i prestanu da šire lažne narative u vezi s Tajvanom“, rekao je Džang Salivenu, saopštilo je ministarstvo.

Saliven i Džang su se sastali dan pošto je Bijela kuća saopštila da dvije zemlje planiraju telefonski razgovor između kineskog predsjednika Si Đinpinga i predsjednika SAD Džoa Bajdena u narednim sedmicama.

Saliven završava trodnevnu posjetu Kini s ciljem stabilizovanja bilateralnih odnosa kako bi se izbjegao sukob. Njegov glavni razgovor prethodnih dana bio je s Vang Jijem, ministrom spoljnih poslova i najvišim spoljnopolitičkim zvaničnikom vladajuće Komunističke partije.

Džang je jedan od dva potpredsjednika Centralne vojne komisije, na čijem čelu je Si.

„Vaš zahtjev da se sastanete sa mnom pokazuje vrijednost koju pridajete vojnoj bezbjednosti i odnosu između naših vojski“, rekao je Džang Salivenu na početku sastanka.

U saopštenju Bijele kuće posle razgovora navodi se da su njih dvojica „prepoznali napredak u održivoj, redovnoj vojno-vojnoj komunikaciji u proteklih deset mjeseci“.

Kina je obustavila komunikaciju između dvije vojske i u nekoliko drugih oblasti nakon što je u avgustu 2022. Tajvan posjetila tadašnja predsjedavajuća Predstavničkim domom Kongresa SAD Nensi Pelosi.

Razgovori su tek postepeno nastavljeni više od godinu dana kasnije, nakon što su se Si i Bajden sastali kod San Franciska u novembru.

U saopštenju Bijele kuće poslije Salivenovog razgovora s Vangom u srijedu navodi se da će obje strane držati otvorene linije komunikacije, uključujući planiranje „razgovora na nivou lidera“ u narednim sedmicama.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da su Vang i Saliven razgovarali o „novom krugu interakcija između šefova država dvije zemlje koji će se održati u bliskoj budućnosti“.