Rusija drugi dan zaredom izvela veliki vazdušni napad na Ukrajinu

Rusija drugi dan zaredom izvela veliki vazdušni napad na Ukrajinu

Rusija je pokrenula nekoliko talasa napada raketama i dronovima na desetak ukrajinskih regiona u kojima su ubijene najmanje četiri osobe, saopštila je ukrajinska vojska rano danas, dan poslije najvećeg vazdušnog napada Moskve od početka invazije.

Dvije osobe su poginule kad je „zbrisan“ hotel u gradu Krivi Rih u centralnoj Ukrajini, saopštili su regionalni zvaničnici. Dvije osobe su poginula i u napadima dronova na grad Zaporižje, istočno od Krivog Riha.

Sistemi protivvazdušne odbrane Kijevske oblasti bili su angažovani nekoliko puta tokom noći da odbiju rakete i dronove usmjerene na ukrajinsku prijestonicu, saopštila je vojna administracija regiona na Telegramu.

Rojters izviještava da su se u Kijevu tokom noći čule najmanje tri runde eksplozija.

Ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila je oko 15 dronova i nekoliko projektila blizu Kijeva, rekao je Sergej Popko, šef vojne administracije Kijeva.

„Uništeno je sve što je letjelo ka glavnom gradu Ukrajine“, naveo je na Telegramu.

Rusija je u ponedjeljak lansirala više od 200 projektila i dronova, ubivši najmanje sedam ljudi i oštetivši energetsku infrastrukturu u napadu. Napad je predsjednik SAD Džozef Bajden osudio kao „nečuven“.

Analitičari Instituta za proučavanje rata sa sjedištem u Vašingtonu naveli su u kasno u ponedjeljak da Moskva „vjerovatno nema odbrambeno-industrijski kapacitet da redovno izvodi ovako masivne napade na sličnom nivou“.

Nekoliko ruskih vojnih blogera, poput proratnog kolektiva pod imenom Ribar, naveli su da su napadi Moskve „čin odmazde“ za iznenađujući upad Ukrajine na rusku teritoriju – prvu takvu akciju od Drugog svjetskog rata.

Kremlj je u ponedjeljak saopštio da će biti odgovora na upad Ukrajine u Kursku oblast, ali ipak i tri nedjelje od početka upada, Kijev tvrdi da napreduje. Moskva kaže da tamo i dalje napada ukrajinske trupe, ali da još ne može da ih potisne.

Ukrajinsko vazduhoplovstvo saopštilo da je zabilježilo lansiranje nekoliko grupa dronova, kao i polijetanje strateških bombardera Tu-85 i supersoničnog MiG-31 aviona s ruskih aerodroma.

Kremlj negira da je gađa civile u ratu koji je predsjednik Vladimir Putin pokrenuo protiv Ukrajine u februaru 2022.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su njegovi udari u ponedjeljak pogodili „sve naznačene ciljeve“ u kritičnoj energetskoj infrastrukturi Ukrajine.

Krivi Rih, Kijev i centralni i istočni regioni Ukrajine bili su pod upozorenjem o vazdušnim napadima veći dio noći, počevši od ponedeljka oko 23 časa.

Pod ruševinama hotela u Krivom Rihu možda ima još dva civila, dok je petoro povrijeđeno u napadu, rekao je na Telegramu Serhij Lisak, guverner Dnjepropetrovske oblasti u kojoj se nalazi Krivi Rih.

Tu je oštećeno i šest prodavnica, četiri višespratnice i osam automobila, dodao je on.

U Zaporižju su tokom noći dvije osobe poginule, a četiri povređene, rekao je u Telegramu Ivan Fedorov, guverner Zaporiške oblasti.