Bar: Veliki odziv, od ambalaže prave klupe

Bar: Veliki odziv, od ambalaže prave klupe

Više od 70 hiljada komada plastične ambalaže u Baru prikupila je ekološka organizacija “Zeleni talas” u toku akcije “Odvoji, recikliraj, osvoji” koja je trajala od 9. do 25. avgusta. Od plastičnih čepova će biti napravljene klupe za škole i duge institucije, a građani su prikupljenu plastiku mijenjali za nagrade.

Jelena Rakčević iz NVO “Zeleni talas” kazala je “Vijestima” da su izuzetno zadovoljni rezultatima akcije koja je, prije Bara, počela na Cetinju. Iako je planirano da u Baru nagradni reciklomat bude do 15. avgusta, oni su akciju produžili 10 dana zbog ogromnog interesovanja građana.

“Akcija je premašila naša očekivanja u svakom smislu, posebno kada je u pitanju odziv građana i posjetilaca”, kazala je ona.

U akciji su učestvovale i škole, vrtići, sportski klubovi i različite nevladine organizacije. Predstavnici “Zelenog talasa” primijetili su i jako veliki broj turista koji su dali svoj droprinos. Kako je ispričala Rakčević, djeca iz osnovnih i srednjih škola posebno su se istakla svojim angažmanom, a saradnja sa vrtićima je bila veoma inspirativna jer su i najmlađi imali priliku da nauče o važnosti reciklaže.

“Takođe, veliki broj lokalnih preduzeća je aktivno učestvovao u akciji, što je dodatno ojačalo i samu misiju akcije”, naglasila je ona.

Uključivanje biznis zajednice i društveno odgovornih preduzeća bilo je od suštinske važnosti za uspjeh ove akcije, poručila je ona, budući da su oni obezbijedili većinu nagrada koje su se davale u zamjenu za prikupljeni otpad.