Milatović: Ne smijemo biti preokupirani kratkovidim i kratkoročnim reformama, imamo najveću vladu u Evropi

Milatović: Ne smijemo biti preokupirani kratkovidim i kratkoročnim reformama, imamo najveću vladu u Evropi

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović je kazao da je ključna poruka koju je poslao tokom učešća na Evropskom forumu Alpbah 2024 u Austriji – da Crna Gora treba da postane 28. članica Evropske unije do 2028. godine.

„Nadam se da ćemo u Crnoj Gori uraditi sve što je do nas da dodatno, istinski ubrzamo proces EU integracija, da budemo i ostanemo posvećeni tom putu“, kazao je Milatović.

On je poručio da su „četiri ključne oblasti našeg fokusa“ u narednom periodu.

Istakao je da Crna Gora mora biti u potpunosti usaglašena sa Zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom EU.

„Znate da je to bio slučaj u prethodnih desetak godina, to mora ostati, bez obzira na, ponekad, određene stavove određenih političkih subjekata u Crnoj Gori“, naveo je on.

Kaže da je druga tema set reformi koje se dodatno moraju sprovesti kad je u pitanju vladavina prava, a koje podrazumijevaju nezavisnost pravosudnih institucija.

„To je veoma važno i značajno za građane. Više puta sam govorio da ljudi u Crnoj Gori žele adekvatniju distribuciju pravde i to moraju dobiti“.

Poručio je i da prioritet mora biti set ekonomskih reformi, „ali u domenu održivog ekonomskih razvoja“.

„Ne smijemo biti preokupirani određenim kratkovidim i kratkoročnim reformama, koje nisu na adekvatan i inkluzivan, transparentan način bile dio javne rasprave. MIslim da je to trenutno slučaj i da u narednom periodu moramo staviti puno veći fokus na inkluzivan, transparentan način javne diskusije, kad je u pitanju budući ekonomski, novi model koji je potreban Crnoj Gori“, naveo je Milatović.

Kazao je i kako se čini da niko više ne govori o reformi javne administracije.

„Zaboravljeni su zakoni o Vladi, Skupštini… Znate da smo dobili najveću Vladu u istoriji Crne Gore, najveću vladu u Evropi. Mislim da to nije dobro i da konačno moramo da se uozbiljimo, da donesemo što prije Zakon o Vladi, kako se stvari koje su danas na snazi više ne bi desile“, zaključio je predsjednik Crne Gore.