PEČATI u PASOŠU odlaze u ZABORAV –  Od 10. novembra  NOVA PRAVILA  za ulazak u EU

PEČATI u PASOŠU odlaze u ZABORAV – Od 10. novembra NOVA PRAVILA za ulazak u EU

Novi sistem ulaska i izlaska (EES) u Evropsku uniju stupiće na snagu 10. novembra ove godine. Svi putnici iz zemalja koje nijesu članice EU moraće da registruju svoj ulazak i izlazak iz zemalja unije, kao i područja Šengenskog sporazuma, tako što će ostaviti svoje biometrijske podatke, uključujući otiske prstiju, skeniranje lica i podatke o pasošu, prilikom ulaska na teritoriju unije. Nova pravila odnosiće se i na crnogorske državljane.

Sistem pečatiranja pasoša uskoro će biti zamijenjen uvođenjem digitalnih kontrola svih putnika koji dolaze iz zemalja koje nijesu članice EU. To je najavila je evropska komesarka za unutrašnje poslove i migracije Ilva Johanson.

„Odlučila sam da sistem ulaska i izlaska počne da radi 10. novembra“, kazala je Johanson i naglasila da su pravno potrebni različiti koraci prije nego što Evropska komisija donese zvaničnu odluku o tom pitanju.

„Ali ponosno otkrivam da je ciljani datum 10. novembar“ , rekla je Johanson.

Riječ je o prelasku na najsavremeniji digitalni sistem upravljanja granicama na svijetu, koji će, prema njenim riječima, olakšati putovanja, a Evropu učiniti bezbjednijom.

„Na svakom pojedinom graničnom prelazu, na svakom aerodromu, u svakoj luci, svakom pojedinačnom putu koji vodi u Evropu, imaćemo sve povezane digitalne granične kontrole, sve uključene u isto vrijeme“, rekla je Johanson.

Sistem je sačinjeno iz dva dijela i da njegov prvi dio, poznatiji kao EES počinje s radom 10. novembra, a služiće da se prijavite na put. U pitanju je automatizovani sistem za registraciju ulaska i izlaska iz EU.

Dakle, odlaskom na web sajt ili mobilnu aplikaciju EES i biće potrebni putni dokumenti, kao i biometrijski podaci.

Drugi korak poznatiji je kao ETIAS i njegova primjena se očekuje u prvoj polovini naredne godine, ali ne odmah, već uz prelazni period od šest plus šest mjeseci.

Šta je razlika između ETIASA-a i EES-a?

Evropski sistem putnih informacija i autorizacije ETIAS odnosi se na 63 zemlje koje, iako nijesu članice, nije im potrebna viza za ulazak, dok EES pokriva sve spoljne granice Evropske unije, i odnosi se na sve putnike iz trećih zemalja, bez obzira na to da li im je potrebna viza ili ne.

U treće zemlje podrazumijevaju sve države koje ne pripadaju Evropskoj uniji ili Evropskom ekonomskom prostoru.

U suštini, svi građani van Šengen zone će morati da popune ETIAS formular, plate taksu od sedam eura i dobiju odobrenje na tri godine, ali će putnici moći da borave u Šengen zoni 90 dana u periodu od pola godine

S druge strane EES je samo sistem monitoringa, s kojim će imati posla granična policija. Na taj način, Evropska unija lakše može da prati da li je putnik ostao duže od dozvoljenog boravka – 90 dana.

U toku je završna faza testiranja a konačne testove sprovode agencija eu-Lisa kao i zemlje članice EU.