Prva dvojezična osnovna škola u Crnoj Gori

Prva dvojezična osnovna škola u Crnoj Gori

Obrazovni centar “Maša” je spreman za prijem đaka od septembra.

Koncepcija obrazovnog centra je takva da u okviru njega postoji vrtić koji prima djecu od jedne do šest godina odnosno škola koja prima djecu od prvog do devetog razreda.

Vrtić “Maša” će otvoriti vrata svom trećem objektu.

Vrtić će raditi po međunarodnom IPC planu i programu i rad je na engleskom jeziku koji djeca bez problema kroz igru i svakodnevne aktivnosti usvajaju. U sklopu vrtića će se realizovati i montesori radionice, Regio Emilio pedagogija, i brojne druge aktivnosti po kojima smo prepoznati zadnjih 20 godina, a svakodnevno će se raditi i na brojnim projektima u zavisnosti od interesovanja djece. S ponosom mogžemo naglasiti da smo nosioci Eko zastave dobijene od strane Zavoda za školstvo u saradnji sa njemačkom organizacijom za šta nam je bilo potrebno konstantno buđenje ekološke svijesti kod djece i predan rad i posvećenost što ćemo nastaviti i u novom objektu.

U vrtiću su djeca podijeljena po grupama, uzrastu i imaju svoje odvojene dvorišne cjeline.

Što se škole tiče po prvi put na ovim prostorima počinje sa radom dvojezična osnovna škola po javno važećem planu i programu odnosno međunarodnom CLIL programu i dio nastave će se realizovati na engleskom jeziku. Sad se vrši upis za prva četiri razreda i naravno planirano je da rastemo zajedno do kraja osnovne škole odnosno do kraja devetog razreda.

Važno je napomenuti da smo pored velikog izbora popularnih programa namjerno odabrali naš javno važeći za koji smatramo da ako se realizuje na pravi način uz korišćenje savremenih nastavnih sredstava, ograničen broj djece u grupama, mnogo opušteniji pristup koji kod djece neće izazivati stres je fantastičan. Naravno znanje jezika je postao sastavni dio života pa će djeca u našoj školi raditi po CLIL planu i programu i uporedo će nastavu pohađati dijelom na engleskom jeziku. Da ne govorim o činjenici da zasta ima sjajnih prosvetnih radnika te je tako i odabir kadra mnogo sigurniji, profesionalniji i sa velikim iskustvom.

Uz nastavu koja je prioritet u našem obrazovnom sistemu djeca će imati vannastavne aktivnosti uz pomoć kojih ćemo razvijati njihove talente.

Finski pristup nastavi nam je inspirativan jer želimo da djeci pružimo slobodu, ljubav prema novim znanjima, budimo istraživački duh. Moramo ih osposobiti da sami dolaze do novih znanja jer u svijetu koji ovako brzo napreduje način školovanja je u velikom dizbalansu sa potrebama učenika.

„Nauka je dokazala da se mnogo lakše pamte nenametnute da ne kažem sporedne stvari. Zašto? Baš zato što ako dijete zna da nešto mora da nauči stvara se barijera a ukoliko mu stvari predstaviš na drugačiji očigledan način ili da on sam dođe do saznanja to je definitivno mnogo trajnije. Sve ovo govorim zbog podatka da danas najpopularnija zanimnja na svijetu prije 5 godina nisu postojala. Svejsni svega ovoga želimo da budimo svestranost, želimo da otkrijemo posebnosti svakog našeg polaznika i na njima da radimo.“

„Psiholog u našoj ustanovi je važna karika prije svega u otkrivanju talenata, afiniteta svakog djeteta, pomaganju u prevazilaženju barijera.

Važno je napomenuti da će djeca u školi boraviti od 8 do 15 i 30h

U školi imaju 2 obroka doručak i ručak. Uključena je izrada domaćih zadataka uz mentorstvo i djeca knjige ne nose kući već sve neophodno završe za vrijeme boravka u školi.“

„Kao neko ko je u obrazovnom sistemu dugo napomenula bih važnost struke odnosno iskustva prilikom odabira i ustanove i nastavnog kadra i vaspitača za djecu“., naglašava izvršna direktorica Zorka Kečina.

Najavila bih ovom prilikom dan otvorenih vrata koji će se održati 28.8.u 18h. Adresa Dalmatinska 51. Pozivamo sve zainteresovane roditelje da nas posjete a to mogu da urade i svakog dana od 9h do 16h

Naravno sve upite mogu poslati na mail [email protected] ili na broj telefona 067 242 810

Vrtić Maša