Bivši članovi Savjeta ASK-a primili skoro 50.000 evra više nego ih je sljedovalo

Bivši članovi Savjeta ASK-a primili skoro 50.000 evra više nego ih je sljedovalo

Prethodni petočlani saziv Savjeta Agencije za sprečavanje korupcije je primio gotovo 50.000 evra više u odnosu na to što im je po tada važećem Zakonu o sprječavanju korupcije pripadalo.

Zbog toga je novi saziv tokom jučerašnje elektronske sjednice van snage stavio Odluku o utvrđivanju visine naknade za rad predsjedniku i članovima Savjeta Agencije iz 2017, u kojoj se tadašnja predsjednica Goranka Vučinić poziva na Zakon o zaradama u javnom sektoru, a ne na matični Zakon o sprječavanju korupcije.

Zakon o zaradama u javnom sektoru predviđa da naknada predsjedniku organa upravljanja ne može biti veća od jedne prosječne zarade zaposlenih u tom pravnom licu u prethodnoj godini, dok član može primiti najviše 70 odsto te plate.

Zakon o sprečavanju korupcije, koji je važio od januara 2016. do 12. juna ove godine, propisivao je da predsjednik i član Savjeta ima pravo na mjesečnu naknadu u visini 50 odsto prosječne bruto zarade u Crnoj Gori u prethodnoj godini.

Savjet Agencije je odluku Vučinić juče stavio van snage, a prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, uz taj sporni dokument dostavljen im je i presjek stanja u odnosu na naknade isplaćene prethodnom sazivu.

Prema toj dokumentaciji, prethodni saziv Savjeta u sastavu Momčilo Radulović , Vučinić, Gavrilo Čabarkapa , Rifat Hadrović i Zlatko Vujović , tokom četvorogodišnjeg mandata prihodovali su 48.711,31 euro više u odnosu na ono što je propisivao Zakon o sprečavanju korupcije.

Za 2019, stoji u dokumentaciji, ovaj sastav je prihodovao 4.452,5 evra više nego je trebalo, a za 2020. godinu 12.682,92 evra više nego što predviđa Zakon o sprečavanju korupcije.

Tokom 2021. primili su 11.242,68 evra više nego što predviđa matični propis, a 2022. godine 11.223,54 evra više.

Za sedam mjeseci 2023. godine, koliko su bili na funkciji do isteka mandata, primili su 9.109,67 evra više.

Sličan prekršaj utvrdila je početkom godine i Budžetska inspekcija, koja je u svom nalazu naglasila da je Agencija prethodnom sazivu Savjeta nezakonito isplaćivala naknade i nagrade. U izvještaju stoji i da je uplaćivala duplo više novca nego ih je sljedovalo po propisima…

Taj izvještaj je Ministarstvo finansija dostavilo Specijalnom tužilaštvu, nakon čega je, sredinom aprila, uhapšena bivša direktorica Jelena Perović. Ona je u kućnom pritvoru zbog sumnje da je zloupotrijebila položaj, a kako je ranije saopšteno iz Specijalnog državnog tužilaštva, tužioci sumnjaju i da je oštetila državni budžet za više od 100.000 evra.

Upravo je Perović, u postupku pred Centrom za alternativno rješevanje sporova, po zahtjevima zaposlenih tvrdila da je, kad su zarade u pitanju, “Zakon o sprečavanju korupcije lex specialis”.

Ona je razriješena prošle sedmice, a početkom ove tražila je da u narednih godinu prima funkcionersku naknadu, a Savjet je, kako je juče saopštio potpredsjednik tog tijela novinarima, bio jednoglasan u odluci da taj njen zahtjev odobri.