UN: Dječja paraliza ne bira žrtve

UN: Dječja paraliza ne bira žrtve

Desetomjesečna beba u ratom razorenoj Gazi ostala je paralizovana zbog virusa dječje paralize tipa 2, što je prvi takav slučaj na tom području u posljednjih 25 godina, saopštila je juče Svjetska zdravstvena organizacija (SZO), dok su agencije Ujedinjenih nacija apelovale na hitnu vakcinaciju svake bebe.

Virus tipa 2 (cVDPV2) odgovoran je za većinu epidemija u posljednjim godinama, posebno u područjima sa niskim stopama vakcinacije.

Agencije Ujedinjenih nacija pozvale su Izrael i Hamas da se dogovore o sedmodnevnoj humanitarnoj pauzi u njihovom desetomjesečnom ratu kako bi se omogućila sprovođenje kampanja vakcinacije na tom području.

“Dječja paraliza ne pravi razliku između palestinske i izraelske djece”, objavio je juče na mreži X šef agencije UN za palestinske izbeglice (UNRWA). “Odgađanje humanitarne pauze povećava rizik od širenja bolesti među djecom”, dodao je Filip Lazarini.

Beba, koja je izgubila pokretljivost u donjem dijelu lijeve noge, trenutno je u stabilnom stanju, izjavio generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), Tedros Adanom Gebrejesus.

SZO je najavila da će dva kruga kampanje vakcinacije protiv dječje paralize početi krajem avgusta i septembra 2024. godine širom gusto naseljenog Pojasa Gaze.

S obzirom na to da su zdravstvene službe u Gazi u velikoj mjeri oštećene ili uništene zbog sukoba, a sirova kanalizacija se širi zbog urušavanja sanitarne infrastrukture, stanovništvo Gaze je posebno ranjivo na izbijanje bolesti, ističe Rojters.

Ministarstvo zdravlja Gaze prvi put je prijavilo slučaj dječje paralize kod nevakcinisane desetomjesečne bebe prije 7 dana u centralnom gradu Deir Al-Balah, području koje je često pogođeno ratnim sukobima.

Hamas je 16. avgusta podržao zahtjev Ujedinjenih nacija za uspostavljanje sedmodnevne pauze u borbama kako bi se vakcinisala djeca u Gazi protiv dečje paralize, izjavio je u petak zvaničnik političkog biroa Hamasa, Izat al-Rišk.

Izrael je nekoliko dana kasnije saopštio da će omogućiti transport vakcina protiv dječje paralize u Gazu za oko milion djece.

Humanitarna jedinica izraelske vojske (COGAT) saopštila je da koordinira sa Palestincima nabavku 43 000 bočica vakcin, svaka sa više doza, koje će biti dostavljene u Izrael narednih nedjelja za transport u Gazu.

Ta količina vakcina bi trebalo da bude dovoljne za više od milion djece, dodao je COGAT.

Pored omogućavanja ulaska stručnjaka za dječju paralizu u Gazu, UN su navele da bi uspješna kampanja zahtijevala transport vakcina i rashladne opreme na svakom koraku, kao i uslove koji bi omogućili da kampanja dopre do djece u svakom dijelu ove ratom razorene teritorije.

Poliomijelitis, visoko zarazni virus koji se prvenstveno širi fekalno-oralnim putem, može napasti nervni sistem i izazvati paralizu.