Makron započeo pregovore sa ljevičarskim partijama o formiranju vlade

Makron započeo pregovore sa ljevičarskim partijama o formiranju vlade

Francuski predsjednik Emanuel Makron sastao se danas sa liderima ljevičarskih partija, na početku dvodnevnih pregovora o formiranju vlade, prenosi Bi Bi Si (BBC).

Makron sledeći sastanak ima sa strankama koje čine njegovu koaliciju, a zatim sa liderima desničarskih republikanaca.

Vanredni izbori završeni početkom jula rezultirali su time da nijedna stranka nije samostalno mogla da formira većinu u parlamentu.

Ljevičarska koalicija Novi narodni front (Nouveau Front populaire) želi za premijera da imenuje malo poznatu lokalnu zvaničnicu Lisi Kaste, međutim malo je vjerovatno da će joj Makron povjeriti mandat.

Dolazeći na razgovore sa predsjednikom, Kaste je rekla da su došli da podsjete predsjednika da „poštuje izborni rezultat i izvuče zemlju iz paralize“.

„Ipak, čini se da je predsjednik i dalje u iskušenju da formira svoju vladu. Rekli smo mu da formiranje vlade pripada Novom narodnom frontu, političkoj sili koja je pobijedila na izborima“, izjavila je Kaste.

Lisi Kaste (Lucie Castets, 37) malo poznata Francuzima, je zvaničnica jedne pariske opštine za finansije i nabavke, a kao viša državna službenica je radila u borbi protiv poreske prevare i finansijskog kriminala, bavila se unapređenjem javne službe i borbom protiv obaveznog penzionisanja sa 64 godine.

Njeni saradnici su rekli da ona ima „izuzetnu profesionalnu karijeru u službi države i lokalnih vlasti, s jakom posvećenošću poreskoj pravdi i borbi protiv utaje poreza“.