Sjeverna Koreja je lansirala tri balističke rakete prema Japanu, ostvarivši rekordan broj lansiranja u 2022

Sjeverna Koreja je lansirala tri balističke rakete prema Japanu, ostvarivši rekordan broj lansiranja u 2022

Sjeverna Koreja je u subotu lansirala tri balističke rakete ka Japanskom moru u poslednjoj seriji testova svojih raketnih sposobnosti.

Ovo je saopštilo Ministarstvo odbrane Japana.

Rakete, lansirane oko 8:00 (1:00 po kijevskom vremenu) sa predgrađa glavnog grada Severne Koreje Pjongjanga, letele su oko 350 kilometara na maksimalnoj visini od približno 100 kilometara i pale su blizu istočne obale Korejskog poluostrva.

Prema japanskom ministarstvu odbrane, projektili su pali izvan japanske ekskluzivne ekonomske zone i nije prijavljena šteta na avionima ili brodovima.

Poslednje lansiranje balističke rakete Sjeverne Koreje prije toga obavljeno je 23. decembra.

Prema vladinim izvorima japanskog emitera NHK, lansiranje balističkih projektila od strane Sjeverne Koreje moglo bi da bude povezano sa uspešnim testiranjem rakete na čvrsto gorivo od strane Južne Koreje dan ranije.

Japanski premijer Fumio Kišida naložio je zvaničnicima da blagovremeno pruže potrebne informacije javnosti, obezbede bezbednost aviona i brodova i pripreme se za nepredviđene situacije vezane za lansiranje raketa.

Takođe, japanska vlada je uložila protest Severnoj Koreji preko japanske ambasade u Pekingu u vezi sa najnovijim lansiranjima, kojima se krše rezolucije Sjaveta bezbednosti UN.

Indo-pacifička komanda Oružanih snaga SAD je zauzvrat saopštila da akcije Sjeverne Koreje ne predstavljaju neposrednu prijetnju američkom osoblju ili teritoriji, kao ni Japanu i drugim saveznicima.

„Lansiranje projektila naglašava destabilizujući uticaj sjevernokorejskih nezakonitih programa za razvoj oružja za masovno uništenje i balističkih projektila“, navodi se u saopštenju američke komande.

Južna Koreja je, kako je prenela agencija Jonhap, oštro osudila raketne testove Severne Koreje i pozvala na njihov hitan prekid, ističući da će njena vojska „održavati stanje odlučne spremnosti zasnovano na sposobnosti da odgovori na bilo kakve sjevernokorejske provokacije”.

U subotu je obeleženo 37. lansiranje severnokorejskih raketa 2022. godine, što je rekord po broju testiranja u godini, kao i rekord po broju balističkih raketa koje je Pjongjang lansirao za godinu dana, oko 70.

Ranije je postalo poznato da je Pjongjang sproveo testove motora na čvrsto gorivo velike snage koji će mu, prema mišljenju stručnjaka, omogućiti brže i pokretljivije lansiranje balističkih projektila. Sjeverna Koreja je takođe najavila testiranje špijunskog satelita.