Prvi Montenegro Film Rendezvous: Nova inicijativa za povezivanje crnogorske i evropske filmske industrije

Prvi Montenegro Film Rendezvous: Nova inicijativa za povezivanje crnogorske i evropske filmske industrije

Prvi Montenegro Film Rendezvous održaće se od 24. do 27. avgusta u Herceg Novom, u okviru 37. Filmskog festivala Herceg Novi, a organizator je Filmski centar Crne Gore.

Pažljivo osmišljen trodnevni program uključuje prezentacije crnogorskih filmskih projekata u različitim fazama razvoja, Q&A sesije, radionice sa uglednim stručnjacima iz industrije i diskusije sa predstavnicima filmskih fondova kako bi se istražile nove mogućnosti za međunarodne koprodukcije.

Crnogorski autori će, kroz dvije sesije planirane za 25. i 26. avgust, predstaviti ukupno 21 projekat u različitim fazama razvoja, od scenarija do post-produkcije. Učesnici će imati priliku da svoje projekte prezentuju pred predstavnicima ključnih evropskih filmskih fondova, uključujući Eurimaž, Francuski nacionalni centar za kinematografiju i pokretne slike (CNC), Austrijski filmski fond, kao i predstavnike turske nacionalne televizije TRT. Ova prilika omogućava autorima da uspostave veze sa važnim institucijama, otvore vrata za koprodukcije i osiguraju dodatnu finansijsku podršku.

Ostali segmenti događaja uključuju master klas koji će voditi proslavljeni reditelj Goran Marković, panel diskusije sa predstavnicima evropskih filmskih fondova, kao i posebnu diskusiju sa predstavnicom evropskog fonda Eurimaž. Učesnici će takođe imati priliku da prisustvuju razgovorima o prodaji filmova, produkciji i filmskim festivalima. Prisustvo predstavnika prestižnih filmskih festivala kao što su Berlinale, Rotterdam i Black Nights iz Talina omogućava crnogorskim autorima da predstave svoje projekte pred ključnim akterima evropske filmske scene.

Montenegro Film Rendezvous smišljen je da izgradi trajnu vezu između crnogorske, regionalne i evropske filmske industrije. Aktivno uključujući Crnu Goru u evropski audiovizuelni prostor, ova inicijativa teži da podigne standarde lokalne filmske industrije i poveća prepoznatljivost crnogorskih autora i profesionalaca među evropskim filmskim stručnjacima.

Učešće renomiranih filmskih profesionalaca iz čitave Evrope pružiće crnogorskim autorima dragocjene prilike za razvoj karijere, omogućavajući im umrežavanje sa evropskim filmskim institucijama i stručnjacima, kao i unapređenje njihovih projekata kroz sve faze razvoja, produkcije i distribucije.

Ovaj događaj nastaje kao inicijativa Filmskog centra Crne Gore, a realizuje se u saradnji sa Ministarstvom kulture i medija, Opštinom Herceg Novi i JUK Herceg Fest, koja je ujedno i producent Filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro Film Festivala.