Bamija i baklava besplatno u Starom gradu u Ulcinju

Bamija i baklava besplatno u Starom gradu u Ulcinju

Tradicionalna manifestacija održaće se večeras, degustacija svih jela besplatna, goste će zabavljati Dado Topić…

Tradicionalna manifestacija “Dani bamije” održaće se večeras na Servantesovom trgu unutar hotela “Palata Venezia” u ulcinjskom Starom gradu, s početkom u 20 časova. Učešće je najavilo oko 20 izlagača, uglavnom iz Ulcinja, ali i iz nekih zemalja regiona.

Na meniju će biti razne vrsta jela od bamija, ali i starogradska baklava.

Degustacija jela i raznih pića besplatna je za sve posjetioce, a u zabavnom programu učestvovaće hrvatski muzičar Dado Topić , klapa “Lanterna” iz Podgorice i muzičar iz Prizrena Kastrot Džom Marku , član filharmonije engleske televizije.

Ovo je sedma manifestacija posvećena čudotvornoj biljci jedinstvenog ukusa s ljekovitim svojstvima. U maju 2022. godine, “Bamije na ulcinjski način” u Crnoj Gori postale su deveti zaštićeni proizvod oznakom kvaliteta, odnosno garantovano tradicionalnog specijaliteta.

Nakon što je brendiralo bamije na ulcinjski način, resorno ministarstvo saopštilo je tada da je u pitanju gastronomski specijalitet, gotovo jelo od povrća s dodatkom mesa, koji je postao prepoznatljiv kroz vrijeme kao najčešće spravljan i po specifičnom metodu proizvodnje tipičan za Ulcinj. Osnovna sirovina u gastronomskom specijalitetu je bamija.

“Bamija na ulcinjski način je specijalitet među jelima koje ima svoj jedinstveni recept i metod proizvodnje koji zahtijeva veliku preciznost, vještinu i znanje. Smatra se crnogorskim kulinarskim specijalitetom i tradicionalnom i autentičnom odlikom ulcinjske kuhinje, već decenijama unazad”, saopštili su tada.

Naveli su i da bamiju na ulcinjski način odlikuje bogat asortiman mirisa i ukusa i prijatna opažanja u ustima koja daju osećaj punoće, sočnosti i sitosti.

Organizatori iz hotela “Palata Venezia” ističu da su ciljevi manifestacije mnogobrojni i od izuzetne važnosti ne samo za lokalno stanovništvo, već i na nacionalnom nivou.

Kako se spremaju bamije na ulcinjski način, “Vijestima” je svojevremeno ispričao čuveni ulcinjski kuvar Agim Sinanović .

Za sočno i ukusno jelo, koje je u životu pripremio bezbroj puta, potrebno je kilogram bamija, 700 grama teletine, pola kilograma crnog luka, svježi paradajz, so, vegeta, biber aleva paprika i paradajz sos.

“S bamija se odsijeku petlje, a one se isjeku na pola ili na tri dijela, zavisno od veličine. Prže se u dubokoj masnoći i kada dobiju zlatnu boju, izvade se u drugu posudu. U istoj masnoći dinstati crni luk i meso izrezano na kocke, dok luk ne dobije staklastu boju. Potom se doda paradajz isječen na kocke, so, biber, vegeta, aleva paprika i malo paradajz sosa. Povremeno se dodaje voda dok meso ne omekša, a zatim se dodaju i bamije. Ostaviti da se krčka na srednjoj vatri desetak minuta. Zatim sve to izručiti u tepsiju i na vrh staviti četiri isječena paradajza. Staviti u pećnicu na 200 stepeni oko 20-25 minuta. Jelo se može poslužiti u porcijama ili se tepsija može staviti direktno ispred gostiju, pa da konobar ili oni sami podijele”, objelodanio je Sinanović kako sprema čuveni, autentični ulcinjski specijalitet…