Danilović vodio srpke kadete do bronze: Bjelić u idealnoj petorci

Danilović vodio srpke kadete do bronze: Bjelić u idealnoj petorci

Kadetska reprezentacija Srbije osvojila je bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu za igrače do 16 godina u Grčkoj, pošto je u borbi za treće mjesto bila bolja od domaćina 74:65. U finalu Francuska je savladala Španiju 82:70.

Nastavlja se žetva medalja ovog ljeta za srpsku reprezentativnu košarku. Posle seniora na Olimpijskim igrama, juniora i juniorki i kadeti su donijeli odličje.

Izabranici Vladimira Zlatanovića doživjeli su samo jedan poraz i to od, ispostaviće se novog šampiona Evrope. Ipak, odličan turnir krunisali su u borbi za medalju. Tri četvrtine su bili nadmoćniji tim, ali umalo sve da uprskaju u poslednjih 10 minuta.

Srbija je u poslednji kvartal ušla sa +13 (najviše bilo 14 razlike). Ali onda je nastupila kriza. Srbija nije uspijevala da postigne koš iz igre gotovo tri minuta. Grci su dva minuta pre kraja zaprijetili i prišli na 65:58. Ipak, Orlići su odbili taj nalet trojkom Karalića i na kraju se zasluženo radovali medalji.

U pobjedničkom timu najistaknutiji bili su Vuk Danilović , sin proslavljenog reprezentativca i predsjednika KSS Predraga Daniloviča , sa 24 poena, kao i Andrej Bjelić koji je dodao 15, uz 12 skokova i sedam asistencija. Dvocifreni su još bili Nikola Karalić sa 11 i Andrej Pavlović sa 10 poena.

U finalu Francuska je sve vrijeme vodila protiv Španije i na kraju sasvim zasluženo slavila 82:70 i došla do četvrte titule u ovom uzrastu, prve posle 2017. godine.

Srpski reprezentativac Andrej Bjelić izabran je u idealnu petorku šampionata, gdje su još Markos Zurita iz Španije, Grk Hrizostomos Hacilampru , te Francuzi, Luka Letaile i MVP Kamerun Huindo .