Morske kornjače polažu jaja na Velikoj plaži

Morske kornjače polažu jaja na Velikoj plaži

Institut za biologiju mora Univerziteta Crne Gore iz Kotora saopštio je da je zabilježen prvi slučaj izlijeganja novih jedinki morskih kornjača na prostoru Crne Gore – na ulcinjskoj Velikoj plaži.

Naime, ta naučno-istraživačka ustanova u subotu je od građana dobila više dojava o izlijeganju mladih jedinki morske kornjače, najvjerovatnije glavate kornjače (Caretta caretta), vrste koja redovno obitava u Jadranu.

„Iako su naučnici već neko vrijeme predviđali mogućnost da glavate kornjače iskoriste područje Velike plaže kod Ulcinja za polaganje jaja, ovo je prvi takav dokumentovani slučaj. Institut je 2013/14. godine sprovodio istraživanja na Velikoj plaži, pokušavajući naći gnijezda morskih kornjača, ali bez rezultata. U posljednjih nekoliko godina zabilježeno je proširenje područja gnjezđenja glavatih kornjača, pa je tako zabilježeno i na jadranskoj obali sjeverne Italije“, saopštili su iz Instituta dodajući da je izlijeganje mladih morskih kornjača na ulcinjskoj Velikoj plaži, „zasad najsjeverniji zabilježeni slučaj na istočnoj obali Jadrana“.

Upozorili su javnost da su sve vrste morskih kornjača zaštićene vrste, kako u nacionalnom tako i međunarodnom zakonodavstvu, te da je između ostaloga njihova „legla i gnijezda zabranjeno uklanjati sa njihovih staništa, oštećivati i uništavati, odnosno te vrste proganjati, uznemiravati, hvatati ili ubijati, a njihova staništa ne smiju se oštećivati ili uništavati“.

„Stoga, ukoliko se ponovi jučerašnji događaj, molimo širu javnost da uživa u ovom nevjerovantom događaju sa sigurne udaljenosti, ne uznemiravajući na nikakav način mlade kornjače. Samo ukoliko je potrebno i ako drugačije ne bi mogle stići do mora, oslobodite im put. Ako svjedočite događaju tokom noći, ne palite svijetka i fotografišite isključivo bez upotrebe blica. Budite, što je moguće više, slučajni posmatrači i smatrajte se sretnima što ste imali priliku posvjedočiti ovom fascinantnom događaju“, poručili su građanima iz Instituta za biologiju mora, dodajući da mlade kornjače nikako ne bi trebalo uzimati u ruke, odnosno treba izbjegavati bilo kakvu direktnu interakciju s njima.

Pozvali su posjetioce plaža da Institutu prijave ukoliko bude još ovakvih slučajeva sa što preciznijom lokacijom kao i da im dostave fotografije i video materijal ukoliko posjeduju, zahvalivši se Mensuru Pelinkoviču koji je to učinio u subotu kada je on i snimio prvi ulazak u more tek izleglih mladih jedinki kornjača na ulcinjskoj Velikoj plaži.

I dok je iz Ulcinja stigla predivna informacija o rađanju mladih morskih kornjača iz jaja u gnijezdima što su ih odrasle jedinke te vrste iskopale u pješčanim dinama u zaleđu Velike pleže, mnogo tužnija vijesti stigla je gotovo istovremeno iz Bara gdje su građani prije tri dana blizu lukobrana Luke Bar, na površini mora uočili povrijeđen odraslu jedinku morske kornjače.

Imala je ozbiljnu povredu preko zadnjeg dijela oklopa, a na mjestu zadnje peraje došlo je do obilnog krvarenja.

„Nažalost, zbog značajnog oštećenja i velikog gubitka krvi, kornjača je izgubila snagu i potonula. Njeno ponašanje, vidljivo na snimku, izrazito je nekarakteristično i ukazuje na kritično stanje životinje. Postoji velika vjerovatnoća da je kornjača uginula usled iscrpljenosti i nemogućnosti da izroni na površinu. Moguće je da će more izbaciti njen leš na obalu u narednim danima“, saopštili su iz Instituta za biologiju mora kojemu su građani prislijedili snimak povrijeđene životinje.

Naveli su da morske kornjače redovno izranjaju na površinu radi sunčanja i disanja, pri čemu su vrlo slabo vidljive, jer samo vrh oklopa i nozdrve izviruju iznad morske površine.

„Zbog toga su na žalost, povrede ovih životinja propelerima čamaca i glisera česte i, u mnogim slučajevima, smrtonosne. Ovim putem apelujemo na sve učesnike u pomorskom saobraćaju da obrate posebnu pažnju prilikom upravljanja plovilima i da se pridržavaju ograničenja brzine, kako bismo pokušali zaštititi i sačuvati ove zaštićene vrste“, naveli su iz Instituta.