Ukrajinska ofanziva donosi dobitke, ali prijete rizici

Ukrajinska ofanziva donosi dobitke, ali prijete rizici

Rusija je juče saopštila da će pojačati odbranu granice, poboljšati komandu i kontrolu i poslati dodatne snage, skoro 10 dana nakon što je Ukrajina izvela munjevit napad na njenu teritoriju.

Ukrajina je preuzela inicijativu u ratu prvi put posljednjih mjeseci kada je hiljade njenih vojnika 6. avgusta upalo u zapadnu rusku Kursku oblast, skidajući ruske zastave u gradovima koje su zauzeli. Ruska vojska, jedna od najmoćnijih uz američku i kinesku, još nije javno objasnila kao su ukrajinske snage uspjele da osvoje dio najveće svjetske nuklearne sile.

Ruski ministar odbrane Andrej Belousov, rekao je da je generalštab pripremio niz mjera da odbrani pogranične Kursku, Brijansku i Belgorodsku oblast.

Dok je ukrajinski napad otkrio slabosti u ruskoj graničnoj odbrani i promijenio javni narativ sukoba, ruski zvaničnici su rekli da ono što su predstavili kao ukrajinsku “terorističku invaziju” neće promijeniti tok rata, piše Rojters.

Rusija, koja je izvršila invaziju na Ukrajinu 2022, tokom većeg dijela godine napreduje duž fronta od hiljadu kilometara u Ukrajini i ima veliku brojčanu nadmoć. Ona kontroliše 18 osto Ukrajine.

Na terenu u Kurskoj oblasti, i Ukrajina i Rusija tvrde da su postigle uspjeh.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je juče da je vojska te zemlje uspostavila potpunu kontrolu nad gradom Sudža u Kurskoj oblasti. To je najveći grad koji je Ukrajina navodno osvojila do sada.

Rusija je saopštila da je povratila kontrolu nad naseljem Krupec u Kurskoj oblasti.

“Spalili smo sve što se kreće, sve što smo mogli da nađemo”, rekao je general major Apti Alaudinov, koji komanduje čečenskim specijalnim snagama Ahmat koje se bore u Kursku.

Glavni ukrajinski komandant Oleksandar Sirski je rekao je juče da je Kijev uspostavio vojni komesarijat u okupiranom dijelu Kurska, što sugeriše namjeru da se ukopaju. Okupirana teritorija je veća od 1.150 kvadratnih kilometara, rekao je Sirski.

Izvor iz ukrajinske Službe bezbjednosti je rekao da je zarobljena grupa od preko 100 ruskih vojnika. Izvor je rekao da je 102 vojnika iz 488. gardijskog motorizovanog puka Rusije i njegove jedinice Ahmat najveća grupa vojnika koja je istovremeno zarobljena od kada je Rusija pokrenula invaziju.

Dovođenjem rata u Rusiju, Zelenski rizikuje slabljenje odbrane Kijeva duž fronta u Ukrajini, dok je Rusija već poslala hiljade rezervista u namjeri da istjera ukrajinske vojnike.

Moskva bi trebalo da ima dovoljno rezervnih snaga da odgovori bez povlačenja vojnika sa najaktivnije linije frontra u ratu, u Donbasu, rekao je Pasi Paroinen, analitičar finske organizacije Black Bird Group, koja proučava javno dostupne snimke iz rata između Rusije i Ukrajine.

Ukrajina je saopštila da nema znakova da se smanjuje ruski vojni pritisak duž istočnog fronta, i prijavila najžešće sukobe posljednjih nedjelja u Pokrovsku. Rusija je saopštila da je uspostavila kontrolu nad selom koje je samo 16 km udaljeno od tog grada, smještenom uz glavne puteve koji snabdijevaju ukrajinske trupe u toj oblasti.

Serhij Zgurec, vojni analitičar iz Kijeva, predviđa da će Ukrajina nastojati da zadrži kontrolu nad teritorijom između gradova Rilsk, Korenevoje i Sudža i granice, što bi joj omogućilo kontrolu nad pojasom ruske teritorije širine od oko 20 km.

On je rekao da bi to područje mogle braniti male snage koristeći sisteme artiljerije dugog dometa i protivvazdušne odbrane.

“Ovu liniju nije teško braniti, s obzirom na to da ima malo puteva i veliki broj rijeka”, rekao je Zgurec, dodajući da bi se područje lako moglo snabdijevati iz ukrajinske Sumske oblasti preko granice.

On ne očekuje da će trupe krenuti ka ruskoj regionalnoj prijestonici Kursk, jer bi to moglo da ih izloži napadima s boka.

Poljski vojni analitičar Konrad Muzika, pak, upozorava da bi pokušaj zadržavanja dijela ruske teritorije mogao izložiti ukrajinske snage potencijalno velikim gubicima, ukazujući na probleme sa ljudstvom koji muče Ukrajinu mjesecima u ratu sa mnogo većim protivnikom.

Kontraofanziva je “ogroman rizik” koji se kratkoročno isplati, rekao je Muzika.

“Međutim, uskoro bi moglo doći vrijeme kada će troškovi povezani s napadom u Kurskoj oblasti premašiti koristi, posebno imajući u vidu stalni tempo ruskog napredovanja u Donjeckoj oblasti”, ocijenio je poljski analitičar.

Zapadni zvaničnici su više puta rekli da nisu znali ništa o planovima Ukrajine da napadne Rusiju. Ruski zvaničnici kažu da ne vjeruju u takve tvrdnje.

Predsjednik Vladimir Putin je u ponedjeljak rekao da Ukrajina “uz pomoć svojih zapadnih gospodara” namjerava da poboljša svoju pregovaračku poziciju uoči mogućih mirovnih pregovora.

Rusko ministarstvo odbrane je objavilo snimak na kojem je, kako tvrdi, prikazan ruski dron koji uništava oklopno borbeno vozilo “strajker” američke proizvodnje u Kurskoj oblasti.

Ruski zvaničnici su upozorili da bi Moskva smatrala ozbiljnom eskalacijom ako bi zapadno oružje bilo korišćeno na ruskoj teritoriji.

Ministarstvo odbrane Britanije je juče saopštilo da ukrajinske snage mogu koristiti britansko oružje u operacijama na ruskoj teritoriji, ali da restrikcije na upotrebu raketa “storm shadow” dugog dometa i dalje ostaju.