PREMINULA čuvena holivudska glumica: Po jednom filmu ćemo je posebno PAMTITI

PREMINULA čuvena holivudska glumica: Po jednom filmu ćemo je posebno PAMTITI

Džina Roulands, koju je njen suprug reditelj, Džon Kasavetes, smatrao za jednu od najvećih glumaca u istoriji i zvijezdu vodilju nezavisne filmske produkcije, koja je očarala publiku u filmu svoga sina „Bilježnica“, preminula je u 95. godini.

Smrt legendarne glumice potvrdio je predstavnik njenog sina, reditelja Nika Kasevetesa, koji je nedavno otkrio da njegova majka ima Alchajmerovu bolest.

Radeći zajedno van studijskog sistema, Džon Kasavetes i Džina Roulands su kreirali neizbrisive portrete „malih ljudi“ pripadnika radničke klase u filmovima kao što su Žena pod uticajem, Glorija i Lica.

Tokom četiri decenije Roulandsova je snimila 10 filmova sa Kasavetesom, među kojima i Minnie and Moskowitz (1971), Opening Night (1977) i Love Streams (1984).

Za dva od njih dobila je dva Oskara: Žena pod uticajem iz 1974. u kojoj je igrala ženu i majku koja puca pod teretom porodične harmonije i Gloriju 1980. o ženi koja pomaže mladom dečaku da pobegne od mafije.

Pored nominacija za Oskara, Roulandsova je osvojila tri Emija i dva Zlatna globusa. Dobila je počasnu nagradu Oskara 2015. kao priznanje za njen rad i zaostavštinu u Holivudu.

Mlađe generacije je pamte iz blokbastera njenog sina, Bilježnice, u kojem je glumila dementnu ženu koja pokušava da se sjeti ljubavi svog života.

U kasnijim godinama, Džina Roulands se pojavila u još nekoliko filmova i TV serija. Posljednji put glumila je u filmu Šest lekcija plesa za šest nedelja, 2014. godine u kome igra penzionerku koja se sprijateljila sa svojim gej instruktorom plesa.

Kasavetesa je upoznali u Američkoj školi dramskih umjetnosti kada su oboje počinjali. Vjenčali su se četiri mjeseca kasnije.

Virdžinija Ketrin Roulands rođena je 1930. godine u Kambriji, Viskonsin, gdje su se njeni velški preci naselili početkom 19. vijeka. Otac joj je bio bankar i državni senator. Bila je povučeno dijete koje je volelo knjige, a majka joj je podstakla ambiciju da postane glumica.

RIP actress Gena Rowlands, GOAT. As the creative partner of John Cassavetes, she gave one indelible performance after another, & for my her tour de force in 1974’s A WOMAN UNDER THE INFLUENCE is the finest achievement in screen acting since the invention of the talking picture pic.twitter.com/hW9cPE2pKh

Napustila je Univerzitet u Viskonsinu u prvoj godini da bi nastavila glumačku karijeru u Njujorku. Kao i drugi glumci njene generacije, stekla je neprocjenjivo iskustvo radeći tokom pedesetih u televizijskim dramama i serijama.

Kada je raskinula ugovor sa MGM-om, mogla je da bira svoje filmske uloge. Ukoliko joj ništa ne bi bilo zanimljivo, pojavljivala sa u TV serijama kao što su Alfred Hičkok predstavlja, Bonaca, Doktor Kilder i Virdžinijan. Jedna od omiljenih uloga u karijeri joj je bila u TV filmu Stranci iz 1979. godine u kojoj je igrala sa Bet Dejvis svojim glumačkim uzorom.