SNP: Ugovor za stalno nakon 24 mjeseca, umjesto dosadašnjih 36

SNP: Ugovor za stalno nakon 24 mjeseca, umjesto dosadašnjih 36

Izmjene Zakona o radu predstavljaju put ka zaštiti radničkih prava i stvaranju stabilnijih uslova rada.

Izmjene Zakona o radu, koje je ovog mjeseca usvojila Skupština Crne Gore, jedan su od mnogih uspješnih koraka Socijalističke narodne partije na putu jednakosti i socijalne pravde.

Predanim zalaganjem poslanika Bogdana Božovića i Slađane Kaluđerović radnici u Crnoj Gori dobili su sigurnost i stabilnost. Skupština je usvojila izmjene Zakona o radu koje predviđaju da poslodavac zaposlenog na ugovorima o radu na određeno može držati najduže 24 mjeseca, umjesto dosadašnjih 36.

“Izmjene imaju za cilj unapređenje položaja zaposlenih, odnosno stvaranje uslova da za kraći vremenski period steknu status zaposlenih na neodređeno vrijeme”, naveo je Božović u obrazloženju predloga.

Njegovim predlogom Zakon o radu sada predviđa i da se u rok od 24 mjeseca računa i period u kojem bi zaposleni bio privremeno ustupljen kod poslodavca preko agencije za ustupanje zaposlenih.

Nove uredbe Zakona primjenjuju se od dana stupanja na snagu, tačnije od jula ove godine.

Božović apeluje na državne organe da kontrolišu odnos poslodavaca prema radnicima, odnosno za kakve radne angažmane sklapaju koju vrstu ugovora. S obzirom na postojeće stanje, ovo zakonsko rješenje je najkorektnije prema ljudima koji su trenutno u radnom odnosu, a nemaju ugovor na neodređeno.

“Stari zakon je bio nepravedan i posebno je pogađao žene zaposlene na određeno vrijeme. Naše majke, sestre i ćerke zaslužuju sigurnost i podršku, da ne biraju između porodice i karijere. Ove promjene su korak naprijed u kreiranju pravednijeg tržišta rada, gdje su prava svih radnika, posebno žena, adekvatno zaštićena. Izmjena Zakona nije samo pitanje pravičnosti već i pitanje izgradnje društva koje cijeni i podstiče svakog pojedinca da doprinese svojim punim potencijalom. Prethodno zakonsko rješenje je u fokusu imalo prava poslodavca, umjesto prava radnika. Bez ove izmjene Zakona, rizikujemo da naše tržište rada ostane sredstvo eksploatacije umjesto pokretač razvoja”, naveo je Božović.