Američka privredna komora: Preduzimanjem nekoordinisanih akcija Priština rizikuje izolaciju na međunarodnoj sceni

Američka privredna komora: Preduzimanjem nekoordinisanih akcija Priština rizikuje izolaciju na međunarodnoj sceni

Američka privredna komora u Prištini saopštila je da nedavne akcije koje je preduzela vlada privremenih prištinskih institucija, a koje, kako navodi, nisu koordinirane sa njenim saveznicima i strateškim partnerima, uključujući SAD i članice EU, rizikuju izolaciju tzv. Kosova na međunarodnoj sceni i slabljenje njegove pozicije u važnim pregovorima.

Američka komora dodaje da je posebno zabrinuta zbog izjava glavnih partnera Prištine u vezi sa jenjavanjem entuzijazma za podršku njenom evroatlantskom putu i jačanju, kako je navedeno, „međunarodnog subjektiviteta, uključujući i članstvo u međunarodnim organizacijama“.

„Nedavni neuspjeh da se obezbjedi članstvo u Savetu Evrope je jasan primjer opadanja podrške“, navedeno je u saopštenju, a prenosi Koha.

Američka komora navodi da je duboko zabrinuta zbog diskursa koji promoviše vlada u Prištini, a koji doprinosi neprijateljskim osjećanjima prema međunarodnim partnerima tzv. Kosova i ističe da svako pogoršanje u ovom aspektu može imati ozbiljne implikacije po njegovu budućnost.

Američka privredna komora pozvala je vladu privremenih prištinskih institucija da se uključi u dijalog sa međunarodnim partnerima, obezbjeđujući tako da sve važne inicijative budu pažljivo koordinisane.

Poslednji u nizu jednostranih poteza Prištine je najava otvaranja glavnog mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici, čemu se protive Srbi na sjeveru KiM, ističući da to ugrožava njihovu bezbjednost.

Otvaranju mosta protive se i EU, SAD, KFOR i OEBS, ističući da to treba da bude dio dijaloga.

Najava otvaranja mosta samo je jedan u nizu jednostranih poteza Prištine koji sve više otežavaju život Srba na KiM.

Tzv. kosovska policija uhapsila je 3. avgusta petoricu Srba iz Kosovskog Pomoravlja zbog navodnih ratnih zločina, a samo dva dana kasnije upala je u devet objekata Pošte Srbije na sjeveru KiM i zatvorila ih.

Privremene institucije u Prištini su od 1. februara zabranile upotrebu dinara na KiM, a u maju zatvorile filijale Poštanske štedionice u pokrajini.