Zbog terorističkog napada na Sjeverni tok: Njemačka izdala nalog za hapšenje Ukrajinca

Zbog terorističkog napada na Sjeverni tok: Njemačka izdala nalog za hapšenje Ukrajinca

Njemačka je izdala nalog za hapšenje ukrajinskog ronioca osumnjičenog za umiješanost u teroristički napad na Sjeverni tok, javljaju njemački mediji.

Kako se navodi, riječ je o državljaninu Ukrajine, zaposlenom u školi ronjenja, Vladimiru C. U poslednje vrijeme, on je živio u Poljskoj.

Prema izveštajima, on se sada skriva.

Njemačko tužilaštvo sumnjiči još dva ukrajinska instruktora ronjenja za umiješanost u sabotažu na Sjevernom toku, među kojima je i jedna žena. Vjeruje se da su sve troje možda bili dio posade jedrilice Andromeda, koja je u fokusu njemačke istrage.

Kako pišu mediji, Varšava nikada nije bila posebno zainteresovana za rješavanje slučaja diverzije na „Sjevernom toku“. Prema njemačkim istražiteljima, poljske vlasti „nisu bile spremne da sarađuju od samog početka“.

Video snimci iz luke Kolberg, gdje je jedrilica Andromeda, koja je u fokusu njemačke istrage, bila usidrena od 19. do 20. septembra 2022, izgleda da su već izbrisani. Lični podaci koji su kasnije predati vlastima u Varšavi pokazali su se potpuno beskorisnim. Istražitelji su ponekad čak imali osjećaj da Poljska namjerno odugovlači postupak, zaključuju njemački mediji.