„Lucifer“ u Crnoj Gori: Vrhunac toplotnog talasa u srijedu

„Lucifer“ u Crnoj Gori: Vrhunac toplotnog talasa u srijedu

„Lucifer“ je stigao u Crnu Goru. Toplotni talas koji je zahvatio veći dio Evrope zbog ekstremnih temperatura koje nerijetko prelaze i 40 stepeni razlog je povećanog obima posla i u podgoričkoj hitnoj pomoći.

„U ovim ljetnjim uslovima dosta pacijenata dolazi sa simptomima sunčanice, toplotnog udara, sa iscrpljenim opštim lošim stanjem, bilo da se radi o mlađim ili starijim pacijentima koji imaju, pod znacima navoda, načeto zdravlje“, istakao je Miloš Ivanović, ljekar Hitne pomoći.

Podgorička hitna pomoć dnevno obavi više od 270 intervencija, od čega je njih 50-ak na terenu.

Vrhunac toplotnog talasa očekuje se sjutra (srijeda) kada će centar afričkog vazduha biti iznad naših predjela.

„Narednih dana se i na sjeveru države očekuju temeprature od 36-37-38 stepeni u dolinama Zete i Morače od 40 do 42 stepena. Za vikend slijedi postepeni blagi pad temperature i početak naredne sedmice će obilježiti neke prihvatljivije temperature“, rekao je Dušan Pavićević, meteorolog i šef Meteo centra Televizije Vijesti.

Zbog ekstremnih vrućina ljekari upozoravaju građane da vrijeme ne provode na otvorenom kao i da borave u klimatizovanim prostorijama u kojima temperatura ne pada ispod 28 stepeni uz obavezno provjetravanje.

„Svakako hidracija, minimum 2,5 litara tečnosti, da se pijucka voda u manjim količinama, da se izbjegava izlazak na otvoreno gdje su direktni sunčani zraci u periodu od 10-11 do nekih 17 časova, ukoliko nema potrebe“, kazao je Ivanović.

Danas je inače zabilježen 67. tropski dan u ovoj godini, a kako je prosjek 77 tropskih dana nema sumnje da će ova godina biti dosta iznad prosjeka po broju tropskih dana smatra Pavićević.

Ako se temperaturni rekordi nastave 2024. može postati druga najtoplija godina u istoriji, od kada se vrše mjerenja.

„Kada posmatramo prvih sedam mjeseci ovo je druga najtoplija, e sada vidjećemo šta će se dašavati u ostatku godine, ima još poprilično do kraja godine, ali ovo ljeto će biti sigurno zabilježeno kao jedno od deset najtoplijih“, rekao je Pavićević.

„Lucifer“ je najviše pogodio Balkan, pa se tako širom regije osjećaju njegove posljedice. Požari su aktivni u gotovo svim susjednim državama, a u širem regionu najugroženija je Grčka .