Popović: Odnosi između Srbije i Rusije imaju bratski i partnerski karakter koji imaju za cilj da povećamo promet između naših država

Popović: Odnosi između Srbije i Rusije imaju bratski i partnerski karakter koji imaju za cilj da povećamo promet između naših država

Ministar bez portfelja u Vladi Srbije zadužen za međunarodnu ekonomsku saradnju Nenad Popović i ministar za ekonomski razvoj Rusije Maksim Rešetnjikov razgovarali su danas o aktuelnim pitanjima bilateralne ekonomske agende, realizaciji važećih zajedničkih projekata i budućim pravcima saradnje, saopšteno je iz kabineta ministra Popovića.

Navodi se da su današnji pregovori kopredsjedavajućih Međuvladinog rusko-srpskog komiteta za trgovinu, ekonomsku, naučnu i tehničku saradnju već drugi koordinacioni sastanak u toku ove godine.„Veoma je važno da odnosi između Srbije i Rusije imaju bratski i partnerski karakter i da postoji razumjevanje i velika podrška na političkom i diplomatskom nivou. Imamo zajednički cilj-da povećamo trgovinski promet između naših država”, rekao je Popović.

Dodao je da računa da će predstojeći sastanak Međuvladinog komiteta dati novi podsticaj saradnji Srbije i Rusije.„Između Rusije i Srbije ostaju čvrsti partnerski odnosi. Imamo jake poslovne kontakte u oblastima energetike, saobraćaja i infrastrukture. Postoji potencijal za pokretanje novih projekata u oblasti zdravstva i visokih tehnologija”, rekao je Maksim Rešetnjikov.

Naveo je da se u perspektivi planira posvećivanje više pažnje razvoju poslovnih kontakata između Rusije i Srbije, a posebno da se obnove aktivnosti preko Rusko-srpskog poslovnog savjeta.

Razgovaralo se i o pripremama za prošireni sastanak Međuvladinog komiteta, koji će se održati u Rusiji do kraja ove godine i dogovoreno da se održi 20. jubilarni sastanak komiteta uz učešće predstavnika privrede i relevantnih resora dvije zemlje.

To će, zaključeno je, definisati dugoročne planove i zadatke komiteta i evidentirati dogovore vezane za rješavanje praktičnih pitanja ruskih i srpskih kompanija.

Planirano je i da se na sastanku Međuvladinog komiteta razgovara o stvaranju uslova za proširenje saradnje u oblastima turizma, zdravstva i visokih tehnologija.