Šmit ima novog prvog zamjenika za Distrikt Brčko: Odmah po imenovanju posjetio Memorijalni centar „Potočari“

Šmit ima novog prvog zamjenika za Distrikt Brčko: Odmah po imenovanju posjetio Memorijalni centar „Potočari“

Amerikanac Luis Krišok, novi prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH i međunarodni supervizor za Distrikt Brčko, upravo je stupio na dužnost.

Krišok je visoki zvaničnik Službe spoljnih poslova Sjedinjenih Američkih Država na poziciji savjetnika, a u njegovoj biografiji navedeno je da govori srpski, hrvatski, ruski i ukrajinski jezik.

Ranije je bio stalni saradnik Stejt Departmenta u Institutu „Polar“ pri Međunarodnom centru za naučne radnike „Vudro Vilson“ u Vašingtonu.

Krišok je na mjestu prvog zamjenika visokog predstavnika i supervizora za Brčko nasledio Džonatana Menutija, takođe diplomatu SAD, čiji su predstavnici stalno na toj funkciji od početka mandata OHR-a i uspostavljanja supervizije nad Distriktom Brčko.

Visoki predstavnik Kristijan Šmit poželio je danas dobrodošlicu Krišoku, navodeći da je „uvjeren da će njegovo vođstvo, iskustvo i vizija značajno doprinijeti kontinuiranom uspjehu Bosne i Hercegovine i misije OHR-a“ i zahvalio za kontinuiranu podršku i pažnju koju SAD posvećuju BiH i sprovođenju mandata OHR-a.

Krišok je, odmah po imenovanju posjetio Memorijalni centar „Potočari“, gdje se, naravno, sastao sa direktorom Memorijalnog centra Emirom Suljagićem i predstavnicima udruženja Majke Srebrenice.