Stotine potpisa za spas Milet bašte u Pljevljima

Stotine potpisa za spas Milet bašte u Pljevljima

Više stotina građana Pljevalja potpisalo je onlajn peticiju kojom traže od lokalne uprave da odustane od uništavanja jedinstvene zelene oaze na prostoru Milet bašte.

Potpisnici traže od Vlade i Ministarstva prosvjete da ne prodaje Opštini Pljevlja traženu zemlju za izgradnju ulice kroz park.

“Vijesti” su prije nekoliko dana objavile da Opština planira da izgradi put od Njegoševe ulice do Doma za stare, jer je postojeća saobraćajnica neuslovna za odvijanje saobraćaja, posebno za autobuse i kamione.

U međuvremenu je izabran izvođač radova, firma “Intermost” iz Podgorice, koja je ponudila cijenu od nepunih 305.000 eura bez PDV-a. Planirano je da ulica bude dvosmjerna, sa parkingom i kompletnom infrastrukrurom. Projekat za izgradnju saobraćajnice završen je u januaru ove godine, a projektovanje je odradila projektantska kuća “Geoprojekt Perišić” iz Podgorice.

“Opština Pljevlja umjesto da zabrani saobraćaj kroz park, ona želi da poveća protočnost saobraćaja i da automobilskim dimom zagadi jedini dio grada koji je sačuvan od zagađenja. Opština Pljevlja je planirala da na ovom prostoru pravi parking za preko 100 automobila u srcu parka između Milet bašte i parka Vodice, a pored rijeke Breznice. Iza buvlje pijace postoji divlji parking koji treba srediti i od kog treba napraviti parking, a koji bi bio udaljen 100 metara od Milet bašte. Površina Milet bašte je 11.506 metara kvadratnih, za projekat dvosmjerne ulice potrebno je skoro 40 odsto te površine i potrebno je da se ukloni jedno od dva dječija igrališta u MZ Moćevac”, navodi se u tekstu peticije koju je do juče popodne potpisalo 560 građana.

U peticiji se ističe da je pljevaljska Milet bašta mjesto za meraklije i da je “jedno od najprepoznatljivijih kultnih mjesta u Pljevljima, za koje se čulo daleko, mjesto koje posjeti svaki turista”.

“Istorija kaže da je to najstarija javna zelena površina na ovom dijelu Balkana, još od vremena Turaka. Naziv Milet bašta potiče od turske riječi “milet” što znači narod i zbog toga je ona bila Narodna bašta i to jeste prva javna zelena površina u Pljevljima, ali i među prvima na Balkanu, zajedno sa gradskim parkom u Dubrovniku. Dolaskom Austrougara prerasta u uređenu parkovsku površinu, sa zasađenim bijelim jasenovima, koji su trenutno stari oko dvjesta godina, koji još uvijek odolijevaju vremenu”, navodi se u peticiji.

Ističu da je park obnovljen početkom 80-tih godina prošlog vijeka i decenijama predstavlja kultno mjesto za razna okupljanja, posebno za one Pljevljake koje u rodni grad dođu rijetko i nakratko.

“U parku je izgrađen ugostiteljski objekat sa devet drvenih paviljona, sa kapacitetom od 100 mjesta, ambijentalno uklopljenih u prostor već decenijama. U ponudi je nacionalna kuhinja i autentični specijaliteti pljevaljskog kraja. Otvorena je tokom cijele godine.Najljepšu šampitu i krempitu u Pljevljima možete degustirati upravo ovde, uz tradicionalnu kaficu i prijatnu atmosferu u hladovini drveća starog preko 200 godina uz cvrkut ptica i svježinu zelenila i žubor bistre Breznice. Park ostavimo šetačima, a ne automobilima”, navodi se u peticiji koju je pokrenuo Pljevljak Pavle Čolović .

Školski odbor Srednje stručne škole dao je nedavno saglasnost da se dio zemljišta u Milet bašti, uz pravičnu naknadu, prenese na Opštinu, radi izgradnje saobraćajnice prema gradskom stadionu i motelu Vodice, ali konačnu riječ o tome treba da da Vlada, s obzirom da se radi o državnom zemljištu.

Odluku je Školski odbor donio nakon što je njihovo izjašnjenje tražila ministarska prosvjete Anđela Jakšić Stojanović , a poslije zahtjeva Opštine da joj se, zbog planirane gradnje saobraćajnice prenese 11.506 metara kvadratnih zemljišta.