Žene, djeca među 1.200 avganistanskih ilegalaca zatvoreni u Pakistanu

Žene, djeca među 1.200 avganistanskih ilegalaca zatvoreni u Pakistanu

Pakistanska policija je u višestrukim racijama privela najmanje 1.200 državljana Avganistana, uključujući žene i djecu, koji su ušli u južni lučki grad Karači bez važećih putnih isprava, saopštili su zvaničnici.

Hapšenja su izazvala kritike iz cijelog Avganistana nakon što su slike zatvorene avganistanske djece kružile internetom. Pritvaranja su istakla zategnute odnose između dva južnoazijska suseda.

Policija i zvaničnici lokalne vlade saopštili su u sredu da će pritvorenici biti deportovani u Avganistan nakon što odsluže zatvorsku kaznu ili kada njihovi advokati završe dokumentaciju za njihovo puštanje.

Pakistanski zvaničnici tvrde da većina pritvorenih želi da se vrati kući.

Iako Pakistan rutinski vrši takva hapšenja, višestruke i očigledno koordinirane racije pokrenute su počevši od oktobra kako bi se priveli Avganistanci koji borave u Karačiju i drugde bez validnih dokumenata.

Gul Din, zvaničnik avganistanskog konzulata u Karačiju, rekao je da je u kontaktu sa Pakistanom oko „brzog i dostojanstvenog povratka“ avganistanskih državljana u njihovu domovinu.

Slike neke avganistanske djece nagurane u ćeliju centralnog zatvora u Karačiju postale su viralne na društvenim mrežama, izazivajući pozive da budu pušteni zajedno sa roditeljima.

Najmanje 139 avganistanskih žena i 165 dece nalazi se među onima koji se drže u zatvoru visoke bezbednosti u Karačiju, navodi se u izveštaju koji je ovog meseca objavila pakistanska Nacionalna komisija za ljudska prava. Izveštaj je zasnovan na intervjuima sa desetinama zatočenih avganistanskih zatočenika.

U glavnom gradu Avganistana, Kabulu, Abdul Kahar Balki, portparol ministarstva spoljnih poslova, rekao je da su zvaničnici ambasade izrazili zabrinutost tokom sastanaka sa svojim pakistanskim kolegama.

„Pakistanske vlasti su u više navrata obećavale brzo oslobađanje ovih pritvorenika“, rekao je on za Asošijeted pres, rekavši da Pakistan do sada nije „u potpunosti ispunio svoju obavezu“.

„Verujemo da takav ponižavajući tretman Avganistanaca u Pakistanu nije u interesu nijedne strane“, rekao je Balki. On je rekao da je Avganistanima savetovano da ne ulaze u Pakistan „osim ako je to apsolutno neophodno i bez odgovarajuće dokumentacije“.

U Karačiju, Murtaza Vahab, portparol vlade provincije Sind, rekao je da je policija nedavno uhapsila samo one Avganistance koji su boravili u pokrajini bez validnih dokumenata. On je rekao da će takvi pritvorenici biti deportovani. On nije rekao koliko je Avganistanaca ove godine uhapšeno zbog ilegalnog boravka u Sindu.

Ali Moniza Kakar, advokat koji pomaže takvim avganistanskim pritvorenicima, rekla je da je najmanje 1.400 Avganistanaca zatvoreno u zatvorima u Karačiju. „Nismo sigurni koliko se tačno Avganistanaca trenutno nalazi u zatvorima u Pakistanu. Do sada smo omogućili oslobađanje stotina Avganistanaca u njihovu zemlju“, rekla je ona.

Kakar je rekao da su neke trudne Avganistanke koje su pobegle iz Avganistana da traže medicinsku pomoć i iz drugih razloga, među onima koje su zatočene u Karačiju i drugim mestima u provinciji Sind. Ona je rekla da je jedna od avganistanskih zatočenica nedavno rodila dete u zatvoru u Hajderabadu.

Milioni Avganistanaca pobegli su iz svoje zemlje u Pakistan tokom sovjetske okupacije Avganistana 1979-1989, stvarajući jednu od najvećih izbegličkih populacija na svetu. Od tada Pakistan ugošćuje Avganistance, pozivajući ih da se registruju u UN i lokalnim vlastima kako bi izbegli bilo kakav rizik od deportacije.

Prema nedavno sprovedenoj anketi koju su podržale Ujedinjene nacije, 1,3 miliona registrovanih avganistanskih izbeglica boravi u Pakistanu.

„Nakon preuzimanja Avganistana od strane avganistanskih talibana, došlo je do drastičnog porasta broja Avganistanaca koji žele da uđu u Pakistan iz više razloga, od bekstva od progona, traženja medicinske pomoći i traženja mogućnosti za posao“, navodi se u izveštaju koji je objavila Nacionalna komisija. o ljudskim pravima prošle nedelje je rekao.

Pakistan i susedni Avganistan imaju istoriju gorkih odnosa.

Pakistan je ovog meseca dva puta nakratko zatvorio ključni granični prelaz za trgovinu u gradu Čaman na jugozapadu zemlje nakon što su izbili sukobi između pakistanskih i avganistanskih talibanskih snaga zbog ograde udaljenog pograničnog sela.

Talibani su preuzeli vlast u Avganistanu 2021. godine, zahvativši glavni grad Kabul i zauzevši ostatak zemlje dok su američke i NATO snage bile u poslednjim nedeljama povlačenja posle 20 godina rata. Od tada je preko 100.000 Avganistanaca stiglo u Pakistan kako bi izbegli progon kod kuće, iako su avganistanski talibanski vladari najavili pomilovanje, pozivajući svoje građane da ne napuštaju zemlju.