Slučaj Nasera Ramaja: Neki ne mogu ni da pomisle o dobijanju državljanstva a neki mogu jer su „veliki zaljubljenici u Crnu Goru“

Slučaj Nasera Ramaja: Neki ne mogu ni da pomisle o dobijanju državljanstva a neki mogu jer su „veliki zaljubljenici u Crnu Goru“

Naser Ramaj, čije ime provijava u medijima poslednjih dana kao osobe koja je dobila počasno državljanstvo, a kontroverzni je biznismen albanskog porijekla sa Kosova i Metohije je 28. avgusta 2023. godine podnio molbu tada odlazećem predsjedniku vlade Dritanu Abazoviću za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom, kao investitorvelikog projekta u Budvi ,,Porto Budva” vrijedan oko 80 miliona eura i zatražio je državljanstvo jer, kako je navedeno, riječ je o ,,velikom zaljubljeniku u Crnu Goru koji je smatra za svoju državu”.

Nakon što je Damjanovićevo Ministarstvo finansija dalo pozitivno mišljenje, Adžićev resor je izdao Rješenje o prijemu Nasera Ramaja u crnogorsko državljanstvo.

Na jučerašnjoj konferenciji za medije, ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović je poručio da je ,,nejasno na osnovu čega je Ministarstvo finansija dalo pozitivno mišljenje da se Ramaju u oktobru prošle godine, na predlog bivšeg premijera Dritana Abazovića, da državljanstvo Crne Gore”.

– Ukoliko se utvrdi da je uhapšeni kosovski biznismen Naser Ramaj, koji se tereti za utaju poreza zu vrijednosti od dva miliona eura, počasno crnogorsko državljanstvo dobio na nezakonit način, tražiću da mu se oduzme – kazao je Šaranović.

Naser Ramaj se tereti da je utajio porez u iznosu od više od dva miliona eura, sakrivajući prihode od prodaje stanova i apartmana u kompleksu Porto Budva u Budvi. Zbog toga je prije dva dana uhapšena i direktorica njegove firme Alart centar Valentina Grubović.

– S obzirom na to da se ovom licu danas stavlja na teret utaja poreza od najmanje dva miliona eura, ono što je vrlo indikativno jeste na bazi čega je tadašnje Ministarstvo finansija dalo pozitivno mišljenje, kada, kako sam obaviješten, u Ministarstvu finansija ne postoji nikakav trag, odnosno, bilo kakva dokumentacija koja svjedoči provjeri finansijskog poslovanja Nasera Ramaja u Crnoj Gori – rekao je Šaranović.