Šefovi odbrane Turske, Sirije i Rusije vode iznenadne razgovore

Šefovi odbrane Turske, Sirije i Rusije vode iznenadne razgovore

Turski, sirijski i ruski ministri odbrane održali su ranije nenajavljene razgovore u Moskvi, saopštila su u sredu ministarstva odbrane Turske i Rusije. Bio je to prvi sastanak na ministarskom nivou između rivala Turske i Sirije od početka sirijskog sukoba pre 11 godina.

U saopštenju turskog ministarstva odbrane navodi se da su šefovi turske, sirijske i ruske obaveštajne službe takođe prisustvovali razgovorima u Moskvi koji su, kako se navodi, protekli u „pozitivnoj atmosferi“.

Diskusija je bila fokusirana na „sirijsku krizu, problem izbeglica i napore za zajedničku borbu protiv terorističkih organizacija prisutnih na teritoriji Sirije“, saopštilo je ministarstvo.

Dodaje se da će strane nastaviti da održavaju trilateralne sastanke.

Rusija već dugo vrši pritisak na pomirenje između Turske i sirijske vlade – bliskog saveznika Moskve – koje su stajale na suprotnim stranama u građanskom ratu u Siriji.

Turska je podržala pobunjenike koji pokušavaju da svrgnu sirijskog predsednika Bašara Asada. Damask je sa svoje strane osudio tursku vlast nad delovima teritorije u severnoj Siriji koji su zaplenjeni u turskim vojnim upadima pokrenutim od 2016. da bi se kurdske militantne grupe oterale od granice.

Ministarstvo odbrane Rusije potvrdilo je da su trojica ministara razgovarali o načinima za rešavanje sirijske krize, pitanja izbeglica i borbe protiv ekstremističkih grupa.

Strane su konstatovale „konstruktivnu prirodu dijaloga… i potrebu da se on nastavi u interesu dalje stabilizacije situacije“ u Siriji i regionu u celini, navodi se u kratkom saopštenju. Nije dalo nikakve druge detalje.

Prethodno nenajavljeni razgovori u Moskvi usledili su nakon ponovljenih upozorenja Turske o novom kopnenom upadu u Siriju nakon smrtonosnog bombardovanja u Istanbulu prošlog meseca. Turske vlasti su za napad okrivile zabranjenu Kurdistansku radničku partiju, ili PKK, i Jedinice za zaštitu naroda sa sedištem u Siriji, ili IPG. Obe grupe su negirale umešanost.

Rusija se usprotivila novoj turskoj vojnoj ofanzivi.

Napori ka tursko-sirijskom pomirenju takođe dolaze kada je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan — koji se suočava sa predsedničkim i parlamentarnim izborima u junu — pod intenzivnim pritiskom kod kuće da vrati sirijske izbeglice. Anti-izbegličko raspoloženje raste u Turskoj usred ekonomske krize.