Uprava: Zatajila UP i šumarski inspektori, kamion s bespravnom građom otišao u nepoznatom pravcu

Uprava: Zatajila UP i šumarski inspektori, kamion s bespravnom građom otišao u nepoznatom pravcu

Službenici Uprave za gazdovanje šumama i lovištima su u Beranama u večernjim satima 6. avgusta pratili kamion s bespravnom građom koji se zaustavio u selu Lužac, čuvali ga tokom noći, a onda se taj kamion pod utovarom udaljio iz sela, o čemu su obavijestili policijiskog inspektora koji je konstatovao da je zatajila i policija i šumarski inspektori.

Iz ove Uprave kazali su da su njihovi službenici dobili dojavu o bespravnoj sječi u Gazdinskoj jedinici Jelovica, nakon čega su uz podršku dežurnog inspektora OB Berane, na lokalitetu Torište primjetili kamion bez registarskih oznaka sa bespravno posječenim bukovim drvetom, koji se kretao u pravcu Berana.

„Zajedničkom akcijom su pristupili pripremljenoj pratnji kamiona sa bespravnim ogrjevnim drvetom, koji se zaustavio u selu Lužac i parkirao u garaži na privatnom posjedu. Nakon toga, naši službenici su organizovali noćno čuvanje lokacije, a narednog jutra oko 11 časova kamion pod utovarom je izašao iz garaže i otišao kroz selo. Naši službenici su o tome izvjestili inspektora OB Berane u cilju preduzimanja aktivnosti od strane policije, međutim inspektor je izvjestio rukovodioca Područne jedinice Berane da je u ovom slučaju nažalost zatajila i policija i šumarski inspektor, koji nisu reagovali niti preduzeli aktivnosti iz svojih nadležnosti u ovom slučaju“, rekli su iz Uprave.

Oni očekuju da će u skorijem periodu neko od nadležnih organa reagovati, s obzirom na to da je, kako kažu, poznato ko je vlasnik predmetnog kamiona i posjeda na kojem se nalazi predmetna garaža.

„Nadamo se da se ovakvi propusti od strane nadležnih organa više neće ponavljati, posebno ne u Beranama, u kojima su državne šume najugroženije od strane organizovanih šumokradica“, rekli su iz Uprave.

Ističu da su prethodnih nedjelja sproveli niz akcija u cilju sprečavanja bespravne sječe.

„Naime, u Područnoj jedinici Bijelo Polje, službenik Uprave obilaskom terena zatekao je lice D.G. u bespravnoj sječi u mjestu Kljunača, o čemu je obavjestio Upravu policije i vještaka šumarske struke, koji su izašli na lice mjesta i prikupili dokaze protiv istog i preuzeli slučaj u dalju nadležnost i postupanje. Takođe, zajedničkom uspješnom akcijom službenika Uprave za gazdovanje šumama i lovištima, Uprave policije i Uprave za inspekcijske poslove u Područnoj jedinici Bijelo Polje od lica Z.Š. i D.R. je uspješno privremeno oduzeta određena količina ogrijevnog drveta u ćokovima, za koje ova lica nisu posjedovala valjanu dokumentaciju, nakon čega je od strane šumarskog inspektora licima Z.Š. i D.R. izrečen prekršajni nalog. U istom periodu, naši službenici u Područnoj jedinici Podgorica su tokom kontrola terena i prometa drvnih soritmenata zaustavili vozilo natovareno ogrjevnim drvetom, za koje vozač G.B. nije imao valjanu dokumentaciju. Slučaj je takođe prijavljen policiji, koja je dalje preduzela radnje iz svoje nadležnosti“, rekli su iz Uprave.