Kosovski Srbin čije je hapšenje izazvalo krizu pušten iz zatvora

Kosovski Srbin čije je hapšenje izazvalo krizu pušten iz zatvora

Bivši policajac kosovski Srbin čije je pritvor izazvalo veliku krizu između Srbije i Kosova pušten je iz zatvora i stavljen u kućni pritvor, rekao je u srijedu njegov advokat.

Hapšenje Dejana Pantića 10. decembra dovelo je do protesta kosovskih Srba koji su postavili više blokada na putevima na severu zemlje. Pantić je priveden zbog „terorizma” nakon što je navodno napao kosovskog policajca tokom ranijeg protesta.

Njegov advokat Ljubomir Pantović rekao je za Asošijeted pres telefonom da je viši kosovski sud zamenio pritvor njegovog klijenta kućnim pritvorom.

„(Kosovska) policija je dužna da Pantića prebaci na adresu na kojoj živi“ na severu Kosova naseljenom Srbima, rekao je advokat. Pantović je rekao da bi se izvršavanje naređenja moglo pokazati problematičnim jer će kosovski oficiri morati da pređu srpske barikade dok transportuju Pantića.

Kosovski premijer Aljbin Kurti kritikovao je odluku suda da Pantić pusti u kućni pritvor.

„Zanima me ko je tužilac koji podnosi zahtev i sudija koji odobrava odluku da se neko stavi u kućni pritvor kada je optužen za terorizam“, rekao je Kurti na konferenciji za novinare.

Pantićevo hapšenje izazvalo je nedelje napetih sukoba, isprekidanih pucnjavom i eksplozijama u blizini patrola i novinara mirovnih snaga predvođenih NATO-om. Niko nije teže povređen.

Na kraju, Srbija je podigla borbenu gotovost svojih trupa na granici sa Kosovom, zahtevajući prekid „napada“ na kosovske Srbe.

Nije bilo odmah jasno da li će premeštanje bivšeg policajca u njegovu kuću ublažiti tenzije pošto su kosovski Srbi i Beograd postavili nekoliko drugih zahteva, uključujući oslobađanje još dvojice Srba i zabranu ulaska kosovske policije u oblasti severnog Kosova naseljene Srbima .

Kosovo je zatražilo od tamo stacioniranih mirovnih snaga predvođenih NATO-om da uklone barijere i nagovestilo je da će prištinske snage to učiniti ako mirovne snage ne reaguju. Oko 4.000 mirovnih snaga predvođenih NATO-om stacionirano je na Kosovu od kada je separatistički rat 1998-99. okončan tako što je Srbija izgubila kontrolu nad tadašnjom jednom od njenih pokrajina.