Riter: Saradnja Moskve i Teherana značajno ojačala, Rusija bi stala na stranu Irana u slučaju rata s Izraelom

Riter: Saradnja Moskve i Teherana značajno ojačala, Rusija bi stala na stranu Irana u slučaju rata s Izraelom

Saradnja Moskve i Teherana u posljednje vrijeme je značajno ojačala, tako da ako Izrael ipak odluči započeti rat velikih razmjera, mora imati u vidu da će Rusija ući u njega na strani Irana, izjavio je bivši američki obavještajac Skot Riter.

„Rusi su sišli s klupe i izašli na teren. Sada je samo pitanje hoće li Izrael željeti igrati takvu igru?“, dodao je Riter u emisiji na Jutjubu „Džadžing fridom“.

Upitan za komentar izjave sekretara Savjeta bezbjednosti Rusije Sergeja Šojgua i njegovu posjetu Teheranu kao jasni znak da je Kremlj vrlo zainteresovan za ishod sukoba na Bliskom istoku, Riter je podsjetio da su Rusija i Iran potpisali obrambeni sporazum, čiji detalji nisu otkriveni.

„Rusija i Iran danas sarađuju na potpuno drugačijem nivou nego prošle godine, prije šest mjeseci, prije tri mjeseca. Oni su strateški povezani. Dvije zemlje su potpisale sporazum koji povezuje Sankt Peterburg s južnim iranskim lukama, što im je osiguralo rutu koju Sjedinjene Američke Države ne mogu blokirati. Povezuju ih i industrijska i geopolitička saradnja, a Rusija je uz to istakla da je strateški saveznik Irana“, precizirao je Riter.

Dodao je da, imajući u vidu sve rečeno, Izrael i SAD moraju postupati vrlo oprezno, jer bi vrlo lako moglo doći do sukoba u kojem će Rusija stati na stranu Irana. I to će dovesti Rusiju u potencijalni sukob ne samo s Izraelom.

„Kako je rekao Sergej Lavrov, Rusija neće zauvijek sjediti po strani. Vjerujem da je Rusija već donijela odluku: oni više nisu po strani. Silaze s klupe i izlaze na teren. Sada je samo pitanje hoće li Izrael željeti igrati takvu igru?“, zaključio je Skot Riter.