Ruska vojska i FSB spriječili pokušaj upada ukrajinskih snaga u Kursku oblast

Ruska vojska i FSB spriječili pokušaj upada ukrajinskih snaga u Kursku oblast

Ruski graničari i vojno osoblje nisu dozvolili prodor ukrajinskih jedinica u Kursku oblast, napisao je na svom Telegram kanalu vršilac dužnosti guvernera Aleksej Smirnov.

„Danas iz Sudžanskog i Korenjevskog okruga stižu informacije o pokušajima Oružanih snaga Ukrajine da se probiju na teritoriju Kurske oblasti. Vojnici Granične službe FSB i Oružanih snaga RF sprečili su proboj granice“, napisao je on.

Smirnov je upozorio i da će se u narednim satima pojaviti mnogo različitih informacija, te da građani treba da veruju samo zvaničnim izvorima i ne podležu akcijama provokatora.

„Molimo vas da budete na oprezu: prijavite sumnjive građane, ostavljene predmete i bespilotne letjelice na 112“, poručio je privremeni guverner Kurske oblasti.

Prema pisanju pojedinih ruskih Telegram kanala specijalizovanih za vojne teme, novi pokušaj upada na teritoriju Ruske Federacije izvršio je Ruski dobrovoljački korpus (RDK) – jedinica navodno sastavljena od Rusa koji se bore na strani Ukrajine – uz podršku artiljerije ukrajinske vojske.

Pretpostavlja se da je razlog za pokušaj prodora u teritoriju Rusije nedostatak uspjeha na frontu i potreba da se po svaku cijenu stvori privid o sposobnosti ukrajinske vojske da izvodi ofanzivne akcije.

U međuvremenu, pojavile su se i nezvanične informacije da su ukrajinski borci pokušali upad uz pomoć četiri tenka, od kojih je jedan već uništen dejstvom ruskog FPV drona, te da se trenutno vodi artiljerijski duel dvije strane.

Podsjećanja radi, ukrajinska vojska, uz pomoć jedinica poput RDK i Legija „Sloboda Rusiji“, je posljednji put sličnu akciju izvela u martu, kada je pokušan prodor u Belgorodsku i Kursku oblast. Ruski obavještajci su brzo otkrili njihovo kretanje, a Vojska RF je izvela raketne i artiljerijske udare po njima.

Kao rezultat toga, neprijatelj nije mogao da probije granicu i pretrpio je velike gubitke u ljudstvu i opremi.