Besplatni udžbenici za osnovce od ponedjeljka u školama

Besplatni udžbenici za osnovce od ponedjeljka u školama

Distribucija udžbenika za osnovce počeće od ponedjeljka, 12. avgusta, dok će srednjoškolci knjige moći da kupe krajem mjeseca, kazali su “Vijestima” iz Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva (ZUNS).

„S obzirom na to da se radi o velikoj količini udžbenika, koja treba biti distribuirana prema svim školama u Crnoj Gori, sama distribucija je planirana po trijadama, tj. udžbenici će biti isporučeni u po tri razreda, u različitim vremenskim isporukama”, rekli su iz ZUNS-a, dodajući da je “ovakva distribucija planirana radi lakše provjere isporučenih količina”.

Kako su “Vijesti” ranije pisale, Nacrtom fiskalne strategije predviđeno je povećanje stope PDV-a sa sedam na 15 odsto na knjige i štampu, ali iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija, na čijem je čelu Anđela Jakšić-Stojanović, poručili su da se to ne odnosi na udžbenike i nastavna sredstva.

Osnovci dobijaju besplatne komplete udžbenika, za šta država na godišnjem nivou izdvaja oko četiri miliona eura.

Iz ZUNS-a naglašavaju da cijene udžbenika za srednju školu variraju. Tako je za komplet udžbenika za prvi razred gimnazije neophodno izdvojiti 106,90, drugi 90,40, treći 95,90 eura. Maturanti će udžbenike platiti nešto manje, i to u iznosu od 83,80 eura.

Ističu da su nova izdanja udžbenika “za likovno i muzičko za prvi, drugi i treći razred osnovne škole”.

“… Kao i likovno za osmi razred. Što se tiče gimnazije, nova izdanja su hemija i biologija (udžbenik i radna sveska) za prvi razred, geografija (udžbenik) za drugi razred”, rekli su “Vijestima”.

Kazali su da će o broju kompleta udžbenika koji se distribuiraju po osnovnim školama biti informisani na kraju distributivnog perioda.

Iz ZUNS-a su kazali da je “preuranjeno govoriti o planovima za 2025/2026. školsku godinu”: “Jer tek ćemo početi sa izradom izdavačkog plana. Svakako, biće novina u smislu digitalizacije udžbenika i digitalnih sadržaja”.