U reprizi finala iz Tokija Grci savladali Italijane: Od Hrvata zavisi na koga će Srbija u četvrtfinalu

U reprizi finala iz Tokija Grci savladali Italijane: Od Hrvata zavisi na koga će Srbija u četvrtfinalu

Na Olimpijskim igrama u Tokiju su Srbija i Grčka odlučivali o tome ko će se okititi zlatom, a u Parizu bi mogli o tome ko će u – polufinale! Ali, nešto se pita i Hrvatska, i to poprilično.

Grčka je uradila što je do nje, tukla je u derbiju kola Italijane i probila se na prvo mjesto – 9:8. Sjedeće na vrhu koji sat i čekati da vidi u kom dijelu kostura će završiti, da li će joj suparnik biti olimpijski šampion, dužnik sa Dalekog istoka, ili će pak u četvrtfinalu udariti na Mađare.

Sve je u rukama Hrvatske, ona sad odlučuje. Kod svjetskih prvaka je i nož i pogača, imaju sva ovlašćenja. Mogu da izaberu hoće li biti prvi i tako vodu u pariskom bazenu dovesti do usijanja, jer to bi značilo da će se u Gradu svjetlosti igrati vaterpolo El Klasiko.

Hrvatsku će pobjeda odvesti na Srbiju u četvrtfinalu, preskočila bi i Italiju i Grčku. Ali, samo u slučaju da trijumfuje u osnovnom dijelu meča. Ukoliko to učini posle peteraca, dobila bi samo bod i otišla na Australiju, po mišljenju mnogih najpoželjnijeg protivnika u četvrtfinalu.

Poraz bi najmanje odgovarao svjetskim prvacima i evropskim vicešampionima, jer bi u tom slučaju udarili na jedinu neporaženu ekipu iz obe grupe – Španiju. Računica je prilično jasna, Amerikanci mogu stvari malo da zakomplikuju pobjedom u osnovnom dijelu ili posle peteraca.

Sve u svemu, tek nešto prije osam saznaće Delfini protivnika u četvrtfinalu. Moglo je sve da bude drugačije da su Italijani uzeli makar bod…

Poznati su kao sportska nacija koja voli i zna da igra igrice, koja ne preza od toga da kalkuliše i napravi najbolju računicu za sebe. Jesu li išta isplanirali pred poslednji meč grupne faze u Parizu – ostaće nepoznanica. Ali, završe li kao drugi, otići će u dio kostura gde su Mađari i Španci.

To zasigurno ne ide naruku Italijanima, to bi po svemu do sada viđenom na Olimpijskim igrama bio teži put. No, možda će biti primorani da idu njime, jer njihovi golmani apsolutno nisu bili u stanju da prodru u misli Stilijanosa Argiropulosa. Igrač Ferencvaroša do dada igra i možda najbolji turnir u karijeri. Setebelo je počastio sa četiri gola.

Ne samo da je Stilijanos Argiropulos pogađao, uspijevao da navuče čuvara na isključenje i primora Italijane da pomjere odbranu, nego je i namještao pogotke. Sve skupa, učestvovao je kod šest od devet golova Grčke! Dakle, zaslužan je za dvije trećine.

Alesandru Kampanji nije prošao ni trik sa zamjenom golmana. Marko del Lungo nije imao dan, zamijenio ga je Đanmarko Nikozija, ali ništa to nije promijenilo kada se sa vode dizao Stilijanos Argiropulos. Sa druge strane. Emanuil Zerdevas je imao čak 12 odbrana, više nego italijanski golmani zajedno.

Selekcija šuta italijanskih vaterpolista bila je upitna. Kapiten Frančesko di Fulvio je uputio pet udaraca – nijednom lopta nije završila u mreži. Četiri puta promašili su Andrea Fondeli, Edoardo di Soma, Gonsalo Ečenike. Naturalizovani Argentinac je makar jedanput uspeo da matira grčkog čubvara mreže. Jedina svijetla tačka bio je mladi Frančesko Kondemi, strijelac tri gola.