Dobričanin: Mali je broj demokratskih zemalja koje postoje duže nego mi, a koje su uvele otvorene liste

Dobričanin: Mali je broj demokratskih zemalja koje postoje duže nego mi, a koje su uvele otvorene liste

Kako bi naše društvo postalo demokratsko u pravom smislu riječi, građani vlast treba da biraju na osnovu političkih programa, a ne vjere, nacije ili ličnih afiniteta, saopštio je za Adria televiziju poslanik Ujedinjene Crne Gore Vladimir Dobričanin.

On smatra da rad skupštinskog Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu treba da rezultira zakonima koji će građanima pružiti fer i funkcionalan izborni proces.

„Što se tiče Ujedinjene Crne Gore, mi se samo nadamo da će uspostavljeni sistem biti pošten i ostvarljiv. Da se na jedan demokratski način građani izjašnjavaju na biralištima kao što je bilo i do sada, ali da se na jasan način odredi kako se partije finansiraju, kako se prave koalicije, i da se dođe do boljeg sistema nego što je bio do sada“, rekao je Dobričanin.

Dodao je da crnogorsko društvo još uvijek nije demokratski sazrelo za sistem otvorenih lista.

„To je vid direktne demokratije. Međutim, mali je broj demokratskih zemalja koje postoje duže nego mi, a koje su uvele otvorene liste. Nisam siguran da je Crna Gora još uvijek na tom nivou, ali treba razgovarati i o tome“, smatra poslanik Ujedinjene.

Da bi dostigli veći nivo demokratije, građani bi vlast trebali da biraju isključivo na osnovu programa političkih partija, ističe Dobričanin.

„A ne na osnovu svih onih drugih nebitnih stvari, poput vjerske ili nacionalne pripadnosti, ko im se više dopada, da li je viši ili niži, plav ili crn“, podvukao je Dobričanin.

Kada je u pitanju rekonstrukcija Vlade Crne Gore, Dobričanin kaže da nije optimista, budući da konstituenti izvršne vlasti imaju različite stavove i političke programe.

„Opet kažem, mislim da Crna Gora još nije dovoljno zrela da bi takve razlike prevazišla, bojim se da će tu svako vući na svoju stranu. Imate tu i jednu zaostavštinu sistema koji smo promijenili 30. avgusta 2020. godine, odnosno Bošnjačku stranku. Ulazak partije iz prosrpskog miljea politike jeste pozitivan, ali vidjećemo kako će to ići. Nisam optimista, ali će vrijeme pokazati svoje“, zaključio je Dobričanin, prenosi Adria.