NASA postavlja odbranu od asteroida prioritetom, pomerajući svoju misiju NEO geodeta u fazu razvoja

NASA postavlja odbranu od asteroida prioritetom, pomerajući svoju misiju NEO geodeta u fazu razvoja

Postoji stara poslovica u oblasti inženjeringa – ono što se finansira to se gradi. Dakle, sigurno je da ćemo biti srećni u Planetarnom društvu, jer je NEO Surveior, projekat koji je organizacija prvenstveno podržavala u proteklih nekoliko godina, prošao kroz naporan budžetski proces NASA-e da bi dostigao fazu „razvoja“ sa okom za pokretanje sistema 2028.

NEO Surveior je, kao što ime govori, satelit posebno dizajniran za istraživanje objekata u blizini Zemlje (NEO). Jedan od njegovih primarnih doprinosa biće traženje asteroida i drugih malih tela koja su potencijalno na putu eventualnog sudara sa Zemljom, ali su nevidljiva za tipične NEO misije istraživanja zbog svoje lokacije u Sunčevom sistemu.

Tipično, njihovi signali su samo pozadinski šum nasuprot ogromnom signalu od sunca. Ali NEO Surveior će moći da otkrije pojedinačne toplotne potpise asteroida, omogućavajući mu da izoluje potencijalno opasne asteroide koristeći ovu novu tehniku. Sa povećanim fokusom na “ planetarnu odbranu “ , kako je počelo da se zove, NASA je već neko vreme bila zainteresovana za misiju, koja je prvobitno bila predložena 2005. godine.

Ali, kao i kod svih birokratija, NASA ima budžetskih poteškoća, a NEO Surveior nije bio izuzetak. Agencija je prvobitno otkazala budžet NEO Surveior-a za fiskalne godine 2022. i 2023., prisiljavajući naučnike i inženjere projekta da pređu na druge projekte za svoje plate. Dakle, kada je NASA ponovo podigla račun za projekat, on je narastao na 1,2 milijarde dolara, delom zbog povećane inflacije u privredi u godinama koje su bile među njima.

Uprkos tom povećanju cena, Planetari Societi očekuje da Kongres podrži misiju, delom zahvaljujući više od 5.000 ljudi koji su pisali svojim lokalnim predstavnicima u ime projekta. U dodatnom iskazu podrške, naizgled nepovezani zakon o CHIPS-u i nauci koji je Kongres usvojio ranije ove godine primorava NASA-u da više ne smanjuje finansiranje programa čak i ako dođe do prekoračenja troškova za druge programe (kao, na primer, JVST).

Sada sa obezbeđenim finansiranjem, misija prelazi na izgradnju i testiranje letačkog hardvera kao trećeg dela NASA projektnog ciklusa od pet koraka. Na kraju ove „faze C“, sav hardver bi trebalo da bude spreman za konačnu montažu i testiranje. Ali još uvek je dug put, i potencijalno neka prekoračenja sopstvenih troškova, pre nego što NEO Surveior bude zvanično u svemiru i prikuplja vredne podatke o našem neposrednom planetarnom susedstvu. Ali za sada se čini da je projekat na pravom putu da isporuči te korisne podatke, ako nešto kasnije nego što su se njegovi zagovornici nadali.