Šta brzina oporavka od MAMURLUKA govori o vašim godinama?

Šta brzina oporavka od MAMURLUKA govori o vašim godinama?

Kako starimo, sve teže podnosimo zabave sa puno alkohola, što se može objasniti biologijom starenja, ali i jednostavnim činjenicama:

Ne možemo da ležimo po cijeli dan i da se oporavljamo kao nekada.

Da li volite da se zabavljate, ali vam je sa godinama sve teže da se oporavite od konzumiranja alkohola na žurkama sljedećeg dana? Nije ni čudo što su se mnoge generacije prije vas susrele sa ovim, a neke svjedoče da su došle do toga da im je potrebno nekoliko dana da se oporave od mamurluka, koji je nekada trajao samo nekoliko sati. Razlog je jednostavan: biologija starenja.

Naime, kako starimo, nivoi jetrenih enzima alkohol-dehidrogenaze i aldehid dehidrogenaze, koji su potrebni za razgradnju alkohola i njegovih ostataka, opadaju. Kao rezultat toga, acetaldehid, jedan od ostataka alkohola zbog kojeg se osjećate grozno, duže ostaje u vašem tijelu, otkriva portal The Cut.

Kako starite, sve teže ćete se oporaviti od svega, kažu naučnici, jer naš imuni sistem postepeno slabi. Vaše tijelo još uvijek zna kako da se izliječi i zaštiti, ali ne tako brzo kao kada ste bili mladi.

Osim toga, mnoge ozbiljnije obaveze dolaze sa godinama, pa više ne možete da spavate do jutra ili da ležite po ceo dan i da se oporavite kao dok ste studirali. Zbog toga je mnogo teže podnijeti mamurluk u ozbiljnim godinama nego u mladosti.

Takođe, kako starimo, akumuliramo sve više tjelesne masti. Masnoća ne upija alkohol i oni koji ga imaju više teže podnose posljedice pijenja. Žene po pravilu imaju više masti od muškaraca, i to je jedan od razloga zašto ne mogu da piju koliko piju, što se brže opijaju i teže se oporavljaju od pijane noći, prenosi 24sata.hr.

Ukoliko bolujete od hronične bolesti, moguće je i da ljekovi koje uzimate kao redovnu terapiju utiču na razgradnju alkohola i ometaju ga, pa postoji mogućnost da se duže zadrži u organizmu.