Macura: ‘Oluja’ dovela do toga da danas Srba skoro da nema u Hrvatskoj

Macura: ‘Oluja’ dovela do toga da danas Srba skoro da nema u Hrvatskoj

Ministarka bez portfelja, Tatjana Macura , zadužena za rodnu ravnopravnost ocijenila je danas da je hrvatska vojna akcija „Oluja“ dovela do toga da Srba danas gotovo da nema na prostoru Hrvatske.

Ona je u pisanoj izjavi, povodom 29. godišnjice te vojne akcije, navela da su demografske posljedice odluke sprovedene 1995. godine dovele do toga da se danas u Hrvatskoj rađa manje Srba nego drugih nacionalnosti, a da je prema dostupnim podacima iz 2020. godine u Hrvatskoj rođeno 33.270 Hrvata, 586 Srba i 674 Roma.

Kako je kazala, podaci iz popisa 2021. godine pokazuju da Srbi u Hrvatskoj čine 3,2 odsto populacije, od čega je samo 1,5 odsto djece, dok je 6,1 odsto starijih od 65 godina i uglavnom je riječ o starijim povratnicima, a procjena demografa, prema njenim riječima je, da će do 2050. godine usljed odumiranja stare populicije u Hrvatskoj biti tek 30.000 Srba starosjedilaca.

Macura je navela da je Srbija, kao i mnogo puta prije ili poslije, pokazala visok stepen solidarnosti i želje da se integracija sprovede u punom obimu i da skoro tri decenije kasnije izbjegli iz Hrvatske u Srbiji šire svoje porodice, školuju se i učestvuju u društveno političkom životu ravnopravno sa građankama i građanima koji su rođeni u Srbiji.

„Vojno-policijska akcija Oluja, započeta 4. avgusta 1995. godine, dovela je do najvećeg etničkog čišćenja u modernoj istoriji Evrope. Pogromom raseljeno više od 220.000 Srba sa prostora sjeverne Dalmacije, Like, Banije i Korduna i da je najveći broj njih svoje novo mjesto pod suncem pronašao upravo u Srbiji“, izjavila je ona.