Milačić o „Oluji“: Prije četiri godine isto zlo htjelo da Srbe protjeruje na traktorima i iz Crne Gore

Milačić o „Oluji“: Prije četiri godine isto zlo htjelo da Srbe protjeruje na traktorima i iz Crne Gore

Na današnji dan 1995. godine počela je „Oluja“, pogrom nad Srbima iz Republike Srpske Krajine, na današnji dan mi se sjećamo hiljada ubijenih i stotina hiljada prognanih sa svojih ognjišta, dok zvanična Hrvatska slavi, saopštio je predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić.

„Ista ona Hrvatska koja nedavno proglašava crnogorske političare nepoželjnima zbog istorijskog izglasavanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici. Hrvatska, članica EU, zar to nije svakome jasno, ne odriče se svojih zločina, ni onih iz Drugog svjetskog rata, ni onih od prije dvije decenije. Ne odriče se, ne, ona zaliva to cvijeće zla, dok nam drži lekcije o vrijednostima, demokratiji, dobrosusjedstvu“, naveo je Milačić.

Rekao je da je „prije četiri godine to isto zlo je htjelo da Srbe protjeruje na traktorima i iz Crne Gore“.

„Danas, nakon četiri godine, mnogo se toga promijenilo pa ćemo umjesto na traktorima za Srbiju, traktore da uvozimo iz Srbije“, ocijenio je Milačić.

Kazao je da srpski narod, gdje god živio, na današnji dan mora osim dubokog naklona za sve žrtve iz „Oluje“ da misli o jedinstvu, „da bude kao jedno, bez obzira na granice, bez obzira na sve: samo našom olujom jedinstva i ljubavi možemo pobijediti sve oluje mržnje i zla“.

„Pokazali smo kao malo koji narod na svijetu da smo uprkos ogromnim žrtvama kroz istoriju, uvijek i bez izuzetka bili na pravoj strani istorije, nikada zavedeni, ali baš zato uvijek na ogromnom iskušenju i raspeću. Uvijek smo na strašnom mjestu stajali. I opstajali. Upravo zato što smo uvijek stajali na braniku najvećih civilizacijskih vrijednosti, zlo je kidisalo na nas, bilo da je zlo Prvog rata, zlo Drugog rata, zlo Oluje, ili koje god zlo, a zlo uvijek dolazi sa istog mjesta, samo se njegov lik mijenja, ovozemaljski lik. Uprkos svemu, nema ništa ljepše nego biti dio naroda koji nije poklekao, koji se nije predao i prodao, koji nije pao, koji nije postao dio zla, naprotiv, koji je uvijek bio i uvijek biće narod koji više voli slobodu i od života samoga“, poručio je.