Putin zabranjuje izvoz ruske nafte u zemlje koje primenjuju ograničenje cijena

Putin zabranjuje izvoz ruske nafte u zemlje koje primenjuju ograničenje cijena

Predsjednik Vladimir Putin u utorak je dao dugo očekivani odgovor Rusije na zapadnu gornju granicu cijena, potpisujući dekret kojim se zabranjuje snabdevanje sirovom naftom i naftnim proizvodima od 1. februara na pet mjeseci državama koje se pridržavaju poklopac.

Grupa sedam velikih sila, Evropska unija i Australija dogovorile su se ovog meseca o ograničenju cene ruske sirove nafte od 60 dolara po barelu od 5. decembra zbog „specijalne vojne operacije“ Moskve u Ukrajini.

Granica je blizu trenutne cene ruske nafte, ali znatno ispod očekivane cene koju je Rusija mogla da proda za ovu godinu i to je pomoglo da se neutrališe uticaj finansijskih sankcija na Moskvu.

Rusija je drugi najveći svjetski izvoznik nafte posle Saudijske Arabije, a veliki poremećaj njene prodaje bi imao dalekosežne posljedice po globalno snabdevanje energijom.

Uredba, objavljena na jednom vladinom portalu i sajtu Kremlja, predstavljena je kao direktan odgovor na „akcije koje su neprijateljske i protivrečne međunarodnom pravu od strane Sjedinjenih Država i stranih država i međunarodnih organizacija koje im se pridružuju“.

„Zabranjene su isporuke ruske nafte i naftnih derivata stranim pravnim licima i fizičkim licima, pod uslovom da je u ugovorima za te isporuke direktno ili indirektno predviđeno korišćenje mehanizma fiksiranja maksimalne cene“, navodi se u uredbi, posebno pozivajući se na SAD i druge strane države koje su nametnule gornju granicu cena.

„Ustanovljena zabrana važi za sve faze snabdevanja do krajnjeg kupca.

U dekretu, koji uključuje klauzulu koja dozvoljava Putinu da poništi zabranu u posebnim slučajevima, stoji: „Ovo… stupa na snagu 1. februara 2023. i primenjuje se do 1. jula 2023.“.

Izvoz sirove nafte biće zabranjen od 1. februara, ali će datum zabrane naftnih derivata odrediti ruska vlada i mogao bi biti posle 1. februara.

Gornja granica cena, neviđena čak ni u vreme hladnog rata između Zapada i Sovjetskog Saveza, ima za cilj da osakati rusku državnu kasu i vojne napore Moskve u Ukrajini.

Neki analitičari kažu da će ograničenje imati mali neposredni uticaj na prihode od nafte koje Moskva trenutno zarađuje.

Međutim, ministar finansija Anton Siluanov rekao je u utorak da bi budžetski deficit Rusije mogao biti veći od planiranih 2% BDP-a 2023. godine, uz ograničenje cene nafte koje bi smanjilo prihode od izvoza, što predstavlja dodatnu fiskalnu prepreku za Moskvu jer troši velike količine novca na svoju vojnu kampanju u Ukrajina.

Rusija je nedeljama obećavala da će zvanično odgovoriti, a konačni dekret je u velikoj meri utvrdio ono što su zvaničnici već javno rekli.

Ograničenje cena G7 omogućava zemljama koje nisu članice EU da nastave da uvoze pomorsku rusku sirovu naftu, ali će zabraniti kompanijama za transport, osiguranje i reosiguranje da rukuju teretom ruske sirove nafte širom sveta, osim ako se ne prodaje za nižu cenu od gornje cene. .

Zemlje EU su posebno uvele embargo koji im zabranjuje kupovinu ruske nafte iz mora.

Ruska nafta Urals trgovala se u utorak iznad 56 dolara po barelu, ispod nivoa limita cena.

Sirova nafta Brent je porasla malo više na vestima i porasla je za 1,4% na 85,1 USD do 1743 GMT.