Ukrajina spremna za konsultacije sa EU o tranzitu nafte „Lukoil“ preko svoje teritorije

Ukrajina spremna za konsultacije sa EU o tranzitu nafte „Lukoil“ preko svoje teritorije

Ukrajina je spremna da učestvuje u konsultacijama sa Evropskom komisijom u vezi sa situacijom oko tranzita nafte „Lukoil“ u slučaju da se koristi odgovarajući mehanizam, saopštio je danas portparol Ministarstva spoljnih poslova Georgij Tihi.

On je istakao da Ukrajina visoko cijeni saradnju sa Evropskom unijom, Mađarskom i Slovačkom i drugim državama EU i pozdravlja njihov doprinos primjeni sankcija Rusiji, odvraćanju agresije i regionalnoj saradnji.

„Odredbe odluke Saveta za nacionalnu bezbjednost tiču se samo komercijalne djelatnosti privatnog akcionarskog društva ‘Lukoil’ na teritoriji Ukrajine. Jedino što mogu da dodam jeste da potvrđujemo našu spremnost da se uključimo u konsultacije u okviru mehanizma ranog upozoravanja u skladu sa Sporazumom o pridruživanju Ukrajine i EU, ukoliko Evropska komisija donese takvu odluku o primeni ovog aneksa“, rekao je portparol ukrajinskog ministarstva, prenosi Ukrinform.

Slovačka i Mađarska su saopštile da su prestale da dobijaju naftu od svog ključnog snabdevača „Lukoila“ nakon što je Ukrajina u junu uvela zabranu tranzita resursa ruske energetske kompanije preko svoje teritorije.