Skoro 90 posto učesnika Olimpijskih igara testirano na doping

Skoro 90 posto učesnika Olimpijskih igara testirano na doping

Skoro 90 posto učesnika Olimpijskih igara u Parizu, koje počinju u petak i traju do 11. augusta, testirano je od početka godine u sklopu predolimpijskog antidopinškog programa, objavila je Međunarodna agencija za testiranje (ITA).

Ovaj udio doseže 100 posto u sportovima koji se smatraju najrizičnijim, kao što je dizanje tegova, koje predstavlja četvrtinu pozitivnih slučajeva u istoriji Olimpijskih igara, te triatlon i plivanje u otvorenim vodama, odnosno 99 posto u gimnastici i 89 posto u atletici, prenosi AFP.

U tim je disciplinama čak 75 posto kvalifikovanih sportista za Igre testirano barem tri puta, napominje ITA koja je posljednjih šest godina odgovorna za antidopinški program Olimpijskih igara, a sada i većine međunarodnih federacija.

Pod posebnim povećalom su kineski plivači, posebno otkako je u aprilu otkriveno da su 23 njihova predstavnika bila pozitivna uoči Olimpijskih igara u Tokiju 2020, ali nikada nisu sankcionirana, jer su kineske antidopinške vlasti zaključile da je hrana bila kontaminirana.

S druge strane, testirano je samo 63 posto nogometaša, jer je FIFA jedna od rijetkih međunarodnih federacija koja svoj antidopinški program nije povjerila ITA-i.

Kod sportova s niskim rizikom, kao što su jahanje ili jedrenje, antidopinškim testovima podvrgnuto je 63 posto, odnosno 69 posto njihovih predstavnika, prenosi Hina.