Sedmični pregled aktivnosti policije: Zabilježeno 86 krivičnih djela

Sedmični pregled aktivnosti policije: Zabilježeno 86 krivičnih djela

Službenici Uprave policije su od 8. do 15. jula na teritoriji Crne Gore registrovali 86 krivičnih djela za koja će odgovarati 77 fizičkih i jedno pravno lice. Najveći broj registrovanih krivičnih djela je iz oblasti opšteg kriminaliteta, i to 74 djela, dok je proaktivnim radom policije otkriveno 14 djela iz oblasti ekonomskog kriminala.

U trenutku izvršenja 18 krivična djela su registrovana sa nepoznatim izvršiocem, a preduzete aktivnosti iz nadležnosti policije su rezultirale rasvjetljavanjem 16 djela, što predstavlja procenat rasvijetljenosti od 89%.

Pripadnici kriminalističke policije su lišili slobode 62 osobe, od čega njih 37 zbog učinjenih krivičnih djela, a 25 zbog učinjenih prekršaja.

Tokom prethodne sedmice registrovano je jedno ubistvo u pokušaju koje je u kratkom roku rasvijetljeno. Naime, 13. jula je P.M. u Podgorici izvršio navedeno krivično djelo na štetu Dž.A., na način što mu je nanio ubodnu ranu u predjelu vrata.

Policija je tokom prethodne sedmice, preduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti, oduzela 11 komada vatrenog oružja i 1.608 komad municije, od čega je sedam komada bilo u ilegalnom posjedu, kao i 1.261 komada municije.

Kada je riječ o zloupotrebi narkotika policija je podnijela tri krivične prijave protiv tri lica zbog djela iz oblasti zloupotrebe narkotika. Osim toga, podnijeto je i 31 prekršajna prijava protiv 31 lica zbog prekršaja iz Zakona o sprječavanju zloupotrebe opojnih droga.

Kada je riječ o otkrivanju krivičnih djela iz oblasti ekonomskog kriminala, policija je podnijela 14 krivičnih prijava protiv 15 fizičkih i jednog pravnog lica zbog učinjenih 14 krivičnih djela. Zbog koruptivnih krivičnih djela odgovaraće tri lica iz javnog sektora.

Dvije osobe i jedno pravno lice će krivično odgovarati zbog krivičnog djela građenje objekta bez prijave građenja i dokumentacije za građenje. Jedna osoba će krivično odgovarati zbog nedozvoljene trgovine, a kod koje je pronađeno 680 kilograma rezanog duvana.

Tokom navedenog perioda registrovano je 11 krivičnih djela iz oblasti nasilja u porodici, a shodno Zakonu o zaštiti od nasilja u porodici podnijeto je 28 prekršajnih prijava.

Kada je riječ o maloljetničkoj delikvenciji, policija je protiv dvije maloljetne osobe zbog krivičnog djela kraša i krivičnog djela prikrivanje. Podnijeta je i jedna prekršajna prijava protiv maloljetnika zbog prekršaja iz Zakona o javnom redu i miru.

Kriminalistička policija je lišila slobode pet lica po nacionalnim potjernicama, dok su po međunarodnom potjernicama na teritoriji naše države lišena slobode dva međunarodno tražena lica.

Sedmicu za nama je obilježilo stabilno stanje javnog reda i mira. Na teritoriji Crne Gore policijski službenici su zablilježili 16 slučajeva narušavanja javnog reda i mira i tom prilikom procesuirali ukupno 20 lica zbog 19 prekršaja iz Zakona o javnom redu i miru. Od navedenog broja procesuiranih lica, njih sedam je lišeno slobode.

Policija je od 8. do 15. jula obezbjeđivala 20 javnih okupljanja. Pripadnici policije su na području Cetinja i Danilovgrada izvršili dvije operativno – taktkčke mjere i radnje „Racija“.

Kada je riječ o stanju bezbjednosti u saobraćaju tokom prethodne sedmice registrovana je 191 saobraćajna nezgoda, u kojima su smrtno stradala tri lica, 14 osoba zadobilo je teške tjelesne povrede, a njih 67 lake tjelesne povrede.

Tokom istog perioda, saobraćajna policija je, spovodeći kontrole u saobraćaju, podnijela 387 prekršajnih prijava, izdala 3.505 prekršajnih naloga i lišila slobode 138 lica zbog prekršaja iz Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima.

Sprovodeći postupak prinudne naplate neplaćenih prekršajnih naloga policija je izvršila naplatu od oko 38.640 evra.

Granična policija je od 8. do 15. jula na graničnim prelazima kontrolisala ukupno 881.901 lice, od toga 465.515 lica na ulazu i 416.386 na izlazu iz Crne Gore.

Kontrolisano je ukupno 213.342 motornih vozila, 454 plovila, 944 vazduhoplova i 44 voza.

Nije dozvoljen ulaz u našu državu za 17 lica.

Službenici Sektora granične policije podnijeli su osam prekršajih prijava i izdali 208 prekršajni nalog shodno Zakonu o strancima. Donijeto je 58 rješenja o dobrovoljnom povratku. Granična policije je donijela 23 rješenja o otkazu boravka do 90 dana, a 33 lica je izrazilo namjeru za međunarodnu zaštitu. Inicirano je pet prestanaka privremenih boravaka.

Osim toga, samostalno i sa službenicima inspekcijskih organa, granična policija je realizovala 21 akciju „Stranac“.