Slučaj napada na Sjeverni tok: Ukrajinski sud odobrio kauciju optuženom vojnom oficiru

Slučaj napada na Sjeverni tok: Ukrajinski sud odobrio kauciju optuženom vojnom oficiru

Ukrajinska advokatska firma „Katerynchuk, Moor & Partners“ rekla je 15. jula da je apelacioni sud u Kirovogradskoj oblasti odobrio kauciju od devet miliona hrivnja (oko 200.000 eura) pukovniku specijalnih snaga Romanu Červinskom, koga je američki list Vašington post u novembru opisao kao „koordinatora“ u napadu na gasovode Sjeverni tok 2022. godine.

Červinski je uhapšen u aprilu 2023. pod optužbom za zloupotrebu položaja.

Optužba je bila povezana sa neuspjelom otmicom ruskog aviona, koja je, prema navodima istrage, dovela do ruskog raketnog napada na aerodrom Kanatovo u Kirovogradskoj oblasti u julu 2022. godine u kojem je ubijen ukrajinski vojnik, a 17 ih je ranjeno.

Červinski je optužen da je planirao i sproveo otmicu bez dozvole svojih nadzornika, što on negira.

Slučaj protiv sebe naziva „političkom odmazdom“ zbog kritikovanja ukrajinskog predsjednika, Volodimira Zelenskog.

Vašington post je u novembru 2023. opisao Červinskog kao odlikovanog oficira ukrajinske vojske sa „dubokim vezama“ u obavještajnim službama zemlje, rekavši da je „igrao glavnu ulogu“ i bio „koordinator“ napada na gasovode Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2.

U izvještaju se navodi da je Červinski „primio naređenja od nekoliko visokih ukrajinskih zvaničnika, koji su na kraju podnijeli izvještaj generalu Valeriju Zalužniju“, koji je u to vrijeme bio najviši ukrajinski oficir.

U izvještaju su citirani ukrajinski i evropski zvaničnici i „drugi ljudi upoznati sa detaljima tajne operacije“.

Vašington post je objavio da je Červinski putem advokata odbacio optužbe da je umiješan u sabotažu.

Eksplozije na cjevovodima u septembru 2022. su izazvale velika curenja i smatrana su napadom na evropsku infrastrukturu, pola godine nakon početka ruske invazije na Ukrajinu.