„Sprovođenje pravedne tranzicije je ključno za razvoj pljevaljskog regiona i mora biti orjentisano na ljude…“

„Sprovođenje pravedne tranzicije je ključno za razvoj pljevaljskog regiona i mora biti orjentisano na ljude…“

Sprovođenje pravedne tranzicije je ključno za razvoj pljevaljskog regiona i mora biti orjentisano na ljude, posebno na mlađu populaciju.

Iz Ministarstva energetike i rudarstva je saopšteno da je to ocijenjeno na današnjem koordinacionom sastanku na temu sprovođenja pravedne tranzicije, koji je organizovao čelnik tog resora Saša Mujović sa međunarodnim partnerima – Delegacijom EU u Crnoj Gori, Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), Njemačkom razvojnom bankom (KfW), Svjetskom bankom, Njemačkim društvom za međunarodnu saradnju (GIZ) i Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Kancelarije za održivi razvoj Vlade Crne Gore i Eko-fonda i Elektroprivrede Crne Gore.

„Na današnjem sastanku razmijenjeni su stavovi i mišljenja o mogućnostima jačanja saradnje na sprovođenju pravedne tranzicije i budućoj koordinaciji ovog procesa“, ističe se u saopštenju.

Iz Ministarstva energetike i rudarstva su rekli da se ekonomski razvoj Pljevalja već decenijama bazira na lancu vrijednosti uglja, koju čini Rudnik uglja, Termoelektrana i veliki broj direktno ili indirektno povezanih kompanija.

Poručili su da pravedna tranzicija u ovom regionu ne smije podrazumijevati ukidanje jednog lanca vrijednosti koji predstavlja osnovni izvor prihoda za veliki dio lokalnog stanovništva.

„Sprovođenje pravedne tranzicije je ključno za razvoj pljevaljskog regiona i mora biti orjentisano na ljude, posebno na mlađu populaciju. Stoga je veoma je važno da proces pravedne tranzicije ponudi dugoročnu i jasnu viziju kako iskoristiti potencijal i sve resurse Pljevalja za diverzifikaciju privrede i da bude baziran na snažnim programima podrške tržištu rada kroz ulaganje u obuke, usavršavanje i prekvalifikaciju radne snage, sa posebnim fokusom na razvoj preduzetništva i jačanju rodne ravnopravnosti“, ocijenjeno je na današnjem sastanku.

Iz ministarstva energetike i rudarstva su saopštili i da će proces pravedne tranzicije biti snažno podržan i kroz Plan rasta, novi instrument podrške Evropske unije, kojim se predviđena značajna podrška naročito na realizaciji aktivnosti na obnovi javnih i privatnih zgrada u Pljevljima, smanjenju korišćenja uglja u individualnim ložištima i jačanju lokalne privrede na realizaciji konkretnih programa podrške za unapređenje energetske efikasnosti.

„Akcioni plan za sprovođenje pravedne tranzicije je ključna aktivnost koja je prepoznata Planom rasta, a koji će se bazirati na Mapi puta, čija je priprema u toku. Aktivnosti na izradi Mape puta koordinira Kancelarija za održivi razvoj Vlade Crne Gore uz podršku UNDP-ja“, piše u saopštenju.

Iz Mujovićevog resora su rekli da je takođe ocijenjeno da je veoma važno da problematika pravedne tranzicije bude na odgovarajući način adresirana kroz Nacionalni energetski i klimatski plan kako bi se stvorio potreban strateški okvir za realizaciju budućih aktivnosti.

„Podrška međunarodnih partnera je naročito dragocjena u dijelu prenosa znanja i iskustava iz drugih zemalja koje su sprovele ili započele proces pravedne tranzicije“, zaključuje se u saopštenju.