Picula: U novom sazivu EP nema odbora za proširenje Evropske unije

Picula: U novom sazivu EP nema odbora za proširenje Evropske unije

Evropski poslanik Tonino Picula, koji je 9. juna ponovo izabran kao predstavnik Socijaldemokratske partije Hrvatske, izjavio je za European Western Balkans (EWB) da ni u novom sazivu EP neće biti odbora ili pododbora koji bi se bavio proširenjem EU, iako se o tome razmišljalo.

Ipak, on očekuje da će prijem novih članica biti jedno od važnih pitanja na agendi Evropskog parlamenta u narednih pet godina.

Da se u Evropskom parlamentu ozbiljno razmišljalo o formiranju odbora ili pododbora za proširenje tvrdio je i briselski portal Politiko.

Kako se navodilo u tekstu, u septembru 2023. izrađen je dokument u kojem se predlagalo da broj odbora u EP bude smanjen sa 20 na 15, a da budu formirana tijela (“paneli”) koja bi se bavila proširenjem EU, digitalnom politikom, zdravstvom i odbranom. Objašnjavalo se da je cilj takve inicijative modernizacija Evropskog parlamenta.

Podsjetimo, konstitutivna sjednica novog saziva EP počeće sjutra u Strazburu, kada će biti birani predsjednik i potpredsjednici tog zakonodavnog tijela EU. Do petka bi trebalo da bude poznato i ko će preuzeti ostale važne funkcije u EP, a za četvrtak su planirani rasprava i glasanje o reizboru Ursule fon der Lajen za predsjednicu Evropske komisije.

Roberta Mecola, političarka sa Malte i predstavnica Evropske narodne partije (EPP), kandidatkinja je za predsjednicu Evropskog parlamenta. Mecola je od januara 2022. bila na čelu EP.

Picula, koji je u prethodnom sazivu EP bio predsjednik Radne grupe za Zapadni Balkan u Odboru za spoljnu politiku (AFET) Evropskog parlamenta i izvjestilac EP za Crnu Goru, naveo je da na prvoj plenarnoj sjednici u Strazburu “odlučujemo o mnogim konstitutivnim pitanjima, što uključuje i formiranje odbora, broj njihovih članova i sve ostale detalje, kako bismo same odbore uspješno konstituisali nedjelju dana kasnije u Briselu, prije ljetnje pauze”.

„Bilo je govora o formiranju novih odbora, kao i o pretvaranju postojećih pododbora u pune odbore. Političke grupe u Parlamentu su to ozbiljno razmatrale nedavno. Međutim, kako stvari stoje, sadašnji sastav i status odbora ostaje isti“, rekao je Picula.

Hrvat je dodao da vjeruje da će, što se tiče proširenja, ta politika i u novom mandatu biti zastupljena adekvatno svojoj važnosti.

„To je svakako tema koja zanima mnoge moje koleginice i kolege. Osim AFET odbora gdje su i stalni izvjestitelji za pojedine zemlje kandidate za članstvo, važan će biti i rad delegacija za odnose s pojedinim državama kao i radna grupa za Zapadni Balkan, kojoj sam predsjedavao u prošlom mandatu. Za artikulaciju buduće politike proširenja u EP-u, AFET ostaje najvažnije i najzvučnije radno tijelo čija će važnost u ovim izrazito nestabilnim geopolitičkim vremenima definitivno rasti“, zaključio je Picula.