Američki Senat glasao je za pojačano krivično gonjenje ratnih zločinaca Ruske Federacije

Američki Senat glasao je za pojačano krivično gonjenje ratnih zločinaca Ruske Federacije

Senat Sjedinjenih Država usvojio je Zakon o pravdi za žrtve ratnih zločina, koji dozvoljava da se ratni zločinci procesuiraju u Sjedinjenim Državama bez obzira na to gde su ratni zločini počinjeni i njihove žrtve.

Ovo je izvjestio koautor dokumenta, republikanski senator Čak Gresli, kako piše „Evropska istina”.

Američki zakon trenutno dozvoljava krivično gonjenje ljudi koji počine ratne zločine unutar SAD ili u inostranstvu, ali samo ako je žrtva ili počinilac američki državljanin ili pripadnik američke vojske. A ratni zločinci čije su žrtve bili neamerikanci nisu mogli biti izvedeni pred lice pravde čak ni nakon ulaska u Sjedinjene Države.

Zakon o pravdi za žrtve ratnih zločina proširuje jurisdikciju nad ratnim zločinima na sve ratne zločince pronađene na tlu SAD. Takođe se produžava rok zastarelosti za ratne zločine otkrivene godinama nakon što su počinjeni.

Usvajanje nacrta zakona u Senatu obavljeno je uoči govora ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog na zajedničkoj sednici Kongresa u srijedu. Dokument sada mora da odobri Predstavnički dom i da ga potpiše američki predsednik.

Kako je primetio generalni tužilac Ukrajine Andrij Kostin, nacrt zakona „postavlja pravni osnov za privođenje pravdi svih onih koji su počinili ratne zločine protiv ukrajinskog naroda i ispravlja postojeće praznine u američkom zakonodavstvu“.

U novembru, američki ambasador za globalno krivično pravosuđe Beth Van Schaak izjavila je da postoji sve više dokaza o sistematskim ratnim zločinima koji su počinjeni u svakom ukrajinskom regionu u kojem su raspoređene ruske trupe.

Kako je saopšteno, SAD trenutno proučavaju inicijativu ukrajinske strane u vezi sa stvaranjem specijalnog tribunala za zločin ruske agresije pod okriljem Ujedinjenih nacija.